Pite Bryggeri satsar på ökad produktion

Bildspel

Bild 1 av 4

Jeanette och Jörgen Bergstedt driver Pite Bryggeri


 

I en anrik stenkällare byggd 1902 i Piteå ska Jeanette och Jörgen Bergstedt ta nästa steg med sitt bryggeri. Nu ska produktionen mer än fördubblas.

Pite Bryggeri startades i oktober 2015 och från början hade bland annat Jörgen byggt sin egen buteljeringsmaskin.

– Han gillar att hålla på att brygga grejer och är duktig på det, säger Jeanette. Vi är båda ingenjörer och jag jobbar inom processindustri och Jörgen inom IT vilket varit en fördel när vi startade bryggeriet. Vi är även generellt stort intresserade av mat och dryck.

Den maskinen har funkat bra för verksamheten så här långt. Under det första hela året i fjol blev produktionen runt 20 000 liter. Men nu satsas det rejält på flera håll.

Nya jästankar och en ny buteljeringsmaskin ska ge en produktion på 40 000 liter i år och 50 000 liter under 2018. Dessutom ska duon köpa in ett minibryggverk på 100 liter och dessutom fyra 100-literstankar.

– Där ska vi utveckla recept och ta fram nya öl. Tanken är att göra lite mer specialöl, säger Jeanette.

I dagsläget bryggs bland annat en lager och en ipa, men intresset för belgiskt öl har också smittat av sig i produktionen.

– Vi vänder oss mot hotell och restaurang i första hand och vill kunna erbjuda lite olika typer av öl. Vår tanke med våra första ölsorter är att de inte ska vara alltför extrema utan fungera bra tillsammans med mat.

Bryggeriet ligger i stadsdelen Furunäset i Piteå och grannen är ett eventbolag som heter Bryggerikällaren. Det samarbetas en hel del mellan de båda företagen och Pite Bryggeri har dessutom sitt eget provsmakningstillstånd.

– Det finns en växande ölkultur i norra Sverige och vi vill förstås fortsätta att utvecklas. Vi har inte behövt sälja öl speciellt aktivt ännu, det har gått åt ändå. Det mesta av ölen har sålts i Piteå och Luleå men vill gärna sprida ölen vidare till fler orter nu i och med att produktionen ökar.

I dagsläget finns deras öl på ett Systembolag och förhoppningen är att det ska bli flera. Samtidigt har de båda heltidsjobb vid sidan av bryggeriet, och så är det tänkt att fortsätta.

– Vi skulle kunna tänka oss att anställa någon, men kanske inte jobba heltid själva med bryggeriet. Med den här produktionen når vi också max för vad vi klarar i den här lokalen. Det skulle vara ett spännande framtida projekt att titta på en expansion någon annanstans, säger Jeanette Bergstedt.