Bottenvikens tar över kollegors bryggeri

Mattias Bergström och Joakim Nilsson på Bottenvikens Bryggeri ska framtiden även brygga Pite Bryggeris öl. Foto: Eira Andersson

Pite Bryggeri försvinner som eget bryggeri, men varumärket kommer att leva kvar och bryggas av Bottenvikens Bryggeri i Luleå.

Bottenvikens och Pite Bryggeri har fört samtal under en längre tid för att komma fram till en lösning som fungerar för båda parter.

– Det mynnade ut i att Jörgen Bergstedt, som äger Pite Bryggeri tillsammans med sin fru Jeanette, vill fortsätta att jobba och vara involverad, men att vi köper deras varumärke, säger Joakim Nilsson på Bottenvikens Bryggeri.

Jörgen sitter i Bottenvikens styrelse och på sikt kommer han att jobba med att utveckla Pite Bryggeris öl i Luleå.

– Medan vi andra skottar drav och sliter, säger Joakim och skrattar.

– Men på sikt är tanken att han ska kunna bli en mindre delägare i Bottenviken om han vill.

Jörgen Bergstedt ska fortsätta produktutveckla för varumärket Pite Bryggeri.

Bryggeriutrustning följer inte med i köpet, utan det är bara varumärket som köps samt nån enstaka jästank. Resten ska säljas.

Med varumärket följer en portfölj på tio öl, som ska komplettera Bottenvikens egna.

– De är duktiga på klassiska ölstilar och har inte dragit iväg så mycket med konstigheter och moderniteter. Pite kommer att fortsätta åt det hållet och Bottenvikens kommer att fortsätta göra vad vi gör idag, med lite friare tyglar.

– När man tittar på dem så är de ganska lika i vad man förväntar sig när man ser dem, men vi ska försöka särskilja dem lite.

För Bottenvikens innebär köpet att man får tillgång till Pitebryggeriets kunder på restaurangsidan där Pite är starka. Och nån oro för de begränsade hyllplatserna på Systembolaget verkar inte Joakim ha, trots att det blir två varumärken som ska konkurrera om samma antal platser.

– Vi har pratat med Systembolaget och det de har sagt är att så länge ölen säljer så kommer det att finnas platser för dem.

Piteå och Luleå ligger bara några mil ifrån varandra så de har i princip haft sina öl på samma Systembolag, det är bara ett i Norsjö som Pite haft innan som nu försvinner.

Bottenvikens producerade 30000 liter öl förra året, Pite något mindre, runt 20000 liter. I år räknar Joakim med att Bottenvikens ska producera 50000 exklusive Piteölen. Tillskottet klarar de.

– Vi har ett bryggverk på 1000 liter och tankar så att det räcker, vi köper ju nån tank av dem med.