Nadine slutade jobb i vården för ölets skull

Nadine Muntau, hembryggare. Foto: Privatbild

När hon jobbade i vården som nattsjuksköterska fanns tiden att brygga, men när hon jobbar på två bryggeripubar så är det svårare att hinna med.

Namn: Nadine Muntau

Ort: Hässelby strand

Ålder: 34

Hembryggare sedan: November 2020

Varför började du som hembryggare och hur började det?

– Ett stort ölintresse har jag alltid haft, men passionen för hembryggning kom när en kompis köpte ett bryggkit online och efter två lyckade bryggningar var jag helt såld. Dessutom behövde jag någon form av kompensation då mitt jobb som sjuksköterska varit mycket krävande under pandemin. Det tog i alla fall inte så lång tid innan jag skaffade böcker, bättre och större utrustning och nytt jobb inom ölvärlden. Och fascinationen av processen, ingredienser och att få smaka sina kreationer blir bara större och större.

Hur mycket tid lägger du på hembryggning varje vecka?

– I början bryggde jag nog en ny batch varje vecka. Som nattsjuksköterska hade jag dock mycket mer tid än jag har nu. Nu jobbar jag extra på två olika bryggpubar och är ganska upptagen med det också. Men jag försöker hitta tid så ofta jag kan och emellan läser jag mycket och lyssnar på podcasts. Så det blir nog några timmar varje vecka.

Beskriv vad det svåraste enligt dig är med att brygga öl hemma?

– Just nu är det att hitta tid, men det kommer förhoppningsvis ändras snart. Annars har jag så många idéer och en lång lista med olika öl jag vill brygga att jag inte hinner med allt. När man väl kommit in i processen är det inte så komplicerat längre. En stor och vältempererad ölkällare hade med varit hjälpsam.

Vilket öl i världen skulle du helst vilja kunna brygga lika bra som originalet?

– Schlenkerlas Rauchbier, en riktig god, torr och besk pilsner, och en tjock och maffig pastrystout à la Omnipollo.

Har du eller har du haft några planer på att starta ett kommersiellt bryggeri?

– Jag hoppas på att få kunna påbörja min utbildning till bryggeritekniker i januari 2022. Att starta eget är en stor dröm och det hade varit magisk att kunna jobba med ölbryggning framöver. Till att börja med gärna på ett mindre kommersiellt bryggeri, men Selbstgebraut Sthlm, som mitt bryggeri kommer heta, har stora planer!

Ditt bästa tips till alla andra hemtryggare?

– Va inte rädda! Hembryggarvärlden är fantastisk och man får alltid hjälp, inspiration och ett trevligt bemötande.

Berätta om ditt värsta misstag/olycka som bryggare?

– Nio liter mango-dipa på köksgolvet. Plasthinken gick sönder under tappningen … ingen aning hur eller varför. Sånt kommer nog aldrig händer mig igen.

Antingen eller …

Ljust eller mörk: Ljust

Kastrull eller bryggverk: Bryggverk

Flaska eller fat: Fat

Pub eller hemma: Pub

Session eller imperial: Imperial

Surt eller beskt: Surt

Reinheitsgebot eller Omnipollo: Svår fråga… jag som tyska säger Reinheitsgebot! (Men jag älskar Omnipollo)