Över 700 öl tävlar i hembryggarnas SM

Allt fler bryggerier. Men också allt fler hembryggare. Till årets SM har över 700 öl anmälts till domartävlingen.

I helgen omvaldes Stefan Alexi till ordförande i Svenska Hembryggarföreningen. Föreningen märker av det ökande ölintresset i landet.

– Vi känner av det även bland hembryggare. Överallt där vi kör kurser blir det fullsatt, säger han.

Föreningen hade vid årsskiftet cirka 2200 medlemmar, och det antalet ökar för varje år.

– Jag tror vi har ökat med cirka 100 personer det senaste året. Vi vill vara det naturliga valet för frågar och annat som rör hembryggning.

I takt med att föreningen växer är ambitionen att synas över större delar av landet. Man jobbar numera med personer som är ansvariga för olika regioner i landet.

– Vi försöker att vara närvarande på fler platser också, det är viktigt så att det inte bara blir fokus på storstäder, säger Alexi.

Föreningen finns också med den del i samhällsdebatten och har bland annat varit remissinstans när reglerna för hembryggning gjordes om för några år sedan. Ett annat sätt att sprida information är medlemstidningen Hembryggaren som kommer ut fyra gånger om året.

Föreningen har genom åren samlat ganska många medlemmar som sedan gått vidare och lyckats bra på bryggerier. Charles Cassino på Monks och Jessica Heidrich på S:t Eriks är två bra exempel på det.

Hembryggarföreningens största arrangemang under året är SM i hembryggning. I år avgörs SM i Solna 25 mars. Till domartävlingen har det skickats in så mycket som drygt 700 olika öl från hembryggare runt om i landet.

– Det blev nästan lika mycket som under rekordåret 2015, intresset är riktigt stort, säger Alexi.

I publiktävlingen, där ölen serveras på plats under SM, kommer det att vara med 197 öl.

– Vi har fått en del kritik för att samma hembryggare ofta tar medaljer, men domarprovningarna är helt anonyma. Först sitter lokala domargrupper och plockar ut de bästa ölen, sedan ställs de bästa ölen mot varandra under SM, berättar Alexi.

Den slutliga vinnaren får sedan chansen att brygga sin öl i betydligt större mängd hos Åbro. Den ölen kommer också att släppas på Systembolaget.