Pine Ridge har nya bryggverket på plats

Bildspel

Bild 1 av 3

Mikael Karlsson är mycket nöjd med det nya bryggverket på 2000 liter.


 

Bryggverket på 2000 liter har installerats. Nu är Pine Ridge i gång med produktionen på sin nya utrustning.

Fredric Johansson och Mikael Karlsson startade Pine Ridge som ett litet hobbyprojekt. Men hela tiden har projektet blivit större och större.
– Det är fortfarande en hobby, men en ganska seriös hobby, säger Mikael Karlsson.
2014 började man med ett bryggverk på 200 liter. Nästa steg blev ett bryggverk på 500 liter och i våras var det dags för nästa expansion.
– Vi åkte till Tjeckien för att titta på ett bryggverk på 1000 liter. Men prisskillnaderna var små så vi köpte ett på 2000 liter. Nu är vi ett litet bryggeri men med en enorm kapacitet, säger Karlsson.

Verksamheten är nu flyttad till ett industriområde i Falkenberg där den första bryggningen gjordes under midsommarhelgen.

– Vi fick hjälp av Magnus Tedenmyr från Coppersmith och allt gick riktigt bra. På det här bryggverket fick vi 25 procent bättre utbyta på malten, det var imponerande, säger Karlsson.
Bryggverket kompletteras med en jästank på 2000 liter och fyra på vardera 1000 liter. Dessutom kommer det att utökas med fyra tankar på vardera 2000 liter.
– Dessutom är vår tappmaskin på väg, den är mer än två månader försenad. Nu gör vi allt sådant för hand och det tar tid.
Installationen och uppstarten av det nya bryggeriet har tagit tid. Mycket tid.
– Jag har jobbat mellan 90 och 100 timmar i veckan här och har fått begära ledigt från mitt vanliga konsultjobb. Jag hoppas att det ska lugna ner sig, säger Karlsson.

Trots den stora kapacitetsökningen vill duon inte spänna bågen för högt när det gäller produktion. I år är målet 35 000 – 40 000 liter öl och nästa år är dom nöjda med mellan 50 000 och 60 000 liter.

Samtidigt är efterfrågan stor.
– Vi har inget lager utan allt lämnar bryggeriet så fort det är färdigt. Kan det bli en större produktion än så är det bara bra, men vi vill ta det lite försiktigt, säger Karlsson.
Deras öl finns på lokala Systembolag och går att beställa i Västra Götaland. Under hösten kommer flera nya releaser på Systembolaget och först där blir deras india pale ale Edgy Eagle.
– Vi vill ha sex olika på Systembolaget, det är vårt mål, säger Karlsson.
Men nya öl är inte viktigast. Kvaliteten är det som sätts i första rummet av Falkenbergsbryggeriet.
– Det är viktigt att våra öl smakar gott och vi tittar mycket på Untappd för att se vad folk tycker. Vi har höjt snittet där och det är viktigt för oss, nu hävdar vi oss riktigt bra, säger Karlsson.