Petri: ”Jag skulle basta skiten ur Putin”

Sätt Petri Karhukorpi tillsammans med Rysslands ledare Vladimir Putin i en bastu, sen är allt klar. I alla fall enligt Petri.

Det och annat svarar Petri Karhukorpi i vår sommarenkät,  här är alla hans svar.

Vilket är det bästa svenska öl du druckit under 2022 hittills? Vad var så bra med ölet?

– Det finns så mycket bra öl nuförtiden, så det blir svårt att svara vilken som skulle vara den allra bästa. Provade lite öl från Sälens Fjällbryggeri, Hyllie, Dugges, Södra maltfabriken och andra bryggerier som besökte Coppersmith’s med Vänner-festivalen. Minns att Bergslagens Brygghus hade en riktigt bra imperial stout, Dugges en trevlig pils, Hyllie en väldoftande ipa och Staffan Olsson Brew en härlig hopfenweizen. Generellt tycker jag att man ska prova öl utan att se etiketten, kan bli stora överraskningar både positivt och negativt!

Under hösten kan det komma ett slutgiltigt beslut om gårdsförsäljning av öl i Sverige. Hur tror du att det hela slutar?

– Om det skulle bli tillåtet att sälja direkt från bryggeriet, skulle det säkerligen gynna vissa aktörer. För mig skulle det vara mera som en kul grej. Det hela slutar så att den så kallade gårdsförsäljningen blir tillåteten, men med mycket märkliga regler och begränsningar.

Ölfestivaler har först kämpat med pandemin och nu väntar en lågkonjunktur. Hur tror du att festivalerna utvecklas/förändras de kommande åren?

– Jag tror på mindre festivaler. Tror att konsumenten har också blivit mindre nördig och vill ha en trevlig upplevelse i stället för att diskutera i timmar om olika humle. Avslappnad atmosfär med en feeling är viktigare än snygga montrar. Givetvis finns även den lilla klicken som nördar in sig, men de är mest intresserade att prova de ”rätta etiketterna”.

Vilket svenskt bryggeri tycker du förtjänar mer uppmärksamhet? Varför är det så?

– Bryggerikartellen bör få mera uppmärksamhet hos konsumenten, politiken och till slut i en juridiskt prövning. Förstår att frågan är mera positivt ställd än så. Det finns många som kämpar därute, som jag skulle vilja lyfta i skyarna. Utan att nämna några vill jag uppmärksamma bryggerier som vill satsa på kvalitet, jobbar hårt, förstår hur viktigt det ”lokala” är även i inköpsprocessen och till slut vill jag hylla alla bryggerier som överlevde pandemin och kämpar sig genom nuvarande svårigheter.

Du får en helkväll med öl och mat betald för dig och en kändis. Vart går du och vem tar du med dig?

Jag skulle basta skiten ur Vladimir Putin. Ni minns när ryssen kollapsade i Bastu VM i Finland, det skulle hända igen!

Vilken ölstil dricker du helst just nu och varför?
– Just nu finns det egentligen bara två öl för mig: Slottskällan Hopalong, hopfenweizen och Coppersmith’s Mosaic Lager, modern lager. Dessa öl är så goda att jag har inget behov att dricka annat. Mera veteöl och hantverkslager åt folket!