Patrik är Sörmlands bästa hembryggare

Bildspel

Bild 1 av 2

Patrik Svensk, Rune Mårtensson och Åke Sandén tog hem de tre första platserna i tävlingen.

 

”Leffe kan slänga sig i väggen.” Så tyckte juryn om det belgiska öl som gjorde Patrik Svensk till den första sörmländska mästaren i hembryggning.

Det var Eskilstuna Ölkultur som stod bakom tävlingen och totalt var det 22 olika öl som tävlade. Patrik Svensk tog hem tävlingen med en belgisk blonde som juryn bedömde så här:

”En mycket god och stilren öl med eleganta fenoler, bra maltighet och ren jästkaraktär. Fyllig och värmande och har allt som en blonde skall ha. Leffe kan slänga sig i väggen.”

Svensk är en erfaren hembryggare som skapar sina öl i en 18-liters pastakastrull. Han har tidigare vunnit fyra guld i SM i hembryggning och har dessutom tävlat i de amerikanska mästerskapen.

– Jag är nyinflyttad i Strängnäs och rankar det här priset högre än att ha kommit till final i USA, kommenterar han segern.

Tvåa i tävlingen kom Åke Sandén och Fredrik Tegfors, som bryggt en tripel-IPA. Trea blev Rune Mårtensson, grundare av Sköldinge Ölkultur och han hade bryggt ett porsöl.

–Kvaliteten var överlag hög, men de tre vinnande ölen stod i en klass för sig, säger Anders Olsson på Eskilstuna Ölkultur.

Han var en av tre personer i juryn. De andra var öldomaren Lars Ekström samt Eskilstuna Ölkulturs huvudbryggare Robin Andersson.