Pax Brygghus redo att starta bryggeripub

Bildspel

Bild 4 av 5

Marika och Calle Sjöström har precis fått färdigt i den nya bryggeripuben. Nu krävs ett serveringstillstånd och sedan har Flyingeborna fått en ny samlingsplats.


 

Det nya bryggeriet är i full gång och snart öppnar en bryggeripub. Men Pax Brygghus har fler planer för framtiden.

Pax Brygghus i skånska Flyinge startade 2015 och då bryggde Calle och Marika Sjöström på 18 kvadratmeter i det egna hemmet. Numera har bryggeriet flyttat in i den gamla ICA-butiken i Flyinge och utrymmena är betydligt större.
– Det är förstås mycket smidigare med allting nu. Här har vi utrymmen som gör saker och ting betydligt lättare, säger Calle Sjöström.
De har nu ett ordentligt lager och dessutom ett litet laboratorium i ett av rummen bredvid själva bryggeriet.
Inom kort ska det dessutom öppnas en bryggeripub. Ett första försök gjordes under påsken och då kom det 700 personer till bryggeriet på fyra dagar.

– Det blev en fantastisk uppslutning. Det var folk överallt och det kändes jättekul, säger Marika Sjöström.

Den gången var man enbart i bryggeriet, men nu finns hela lokalen för puben klar. Målet är att ha öppet varanna lördag, köra en del after work på fredagar och dessutom anordna lite temakvällar.
– Vi måste ju ha öppet när folk är hemma och har tid. Efterfrågan kommer att få styra hur ofta vi har öppet, säger Marika Sjöström.
De ser det som mycket viktigt att kunna erbjuda en samlingsplats i det lilla samhället.
– De naturliga samlingsplatserna har försvunnit och de kommer inte tillbaka. Vi blir gärna platsen där lokalborna träffas och hinner prata med varandra, säger Marika Sjöström.
Efterfrågan på deras öl har snabbt tagit fart, och det är faktiskt så att det skulle gå att brygga mer öl än de 20000-25000 liter som beröknas produceras i år.

Calle Sjöström har funderingar på att utöka produktionen i någon form.

– Vi tittar på att göra en del av produktion hos något annat bryggeri, eller kanske skala upp det vi själva har. Vi behöver framför allt lösa flaskhanteringen, nu tappar vi flaskorna en och en för hand, säger han.
En satsning på öl med lägre alkohol ska det också bli. En lättöl finns framtagen och den kommer att finnas tillgänglig på bryggeripuben.
– Vi vill att folk ska kunna komma hit och dricka en öl med vänner och sedan kunna köra hem, säger Marika Sjöström.