Oppigårds satsar på burkar och nya tankar

En ny burklina med helt ny teknik. Sju nya jästankar på vardera 24 000 liter. Oppigårds fortsätter att satsa stort.

Med det nya bryggeriet i full gång kunde man kanske tänka sig att Oppigårds skulle ligga lite lågt. Men så blir det inte alls. I stället satsas det för fullt på burkar, nya tankar och en framtida rejält utökad produktion av lageröl.

Burkar blir något helt nytt för dalabryggeriet.

– Vi ska testa en ny teknik som minskar syreupptagningen rejält. Jag har skrivit på kontraktet i dag, säger Björn Falkeström, grundare till Oppigårds Bryggeri.

Den nya anläggningen ska klara av hela 10 000 burkar per timma och genom att minska syreinsläppet ska ölet i burken hålla en högre kvalitet.

– Det är ett pilotprojekt tillsammans med en tysk leverantör. Vi får se hur det går. Tanken är att satsa på något som vi sedan kan växa i, säger Falkeström.

Han hoppas på att ha burklinan i gång strax före jul. Den kommer då att kopplas samman med dagens förpackningsanläggning.

– Vi har i dag inget behov av att köra både flaskor och burkar samtidigt. Om vi får det längre fram får vi väl bygga om, säger Falkeström.

Dagens buteljeringsanläggning klarar av 14 000 flaskor per timma.

Att satsa på burkar har blivit mer populärt den senaste tiden. I USA har burkarna vuxit rejält i andel de senaste åren, och nyligen meddelade Stigbergets Bryggeri att de bara ska ha burkar på 50 centiliter i sin produktion. För Oppigårds är planen burkar på 33 centiliter.

När burklinan är på plats gäller det också att hitta en marknad för burkarna.

– Vi har ingen marknad alls för det i dag. Men vi ser på Systembolaget att försäljningen av burkar växer både när det gäller lager och ale.

Oppigårds gör också en rejäl satsning på nya jästankar. I dag finns åtta stycken jästankar på vardera 24 000 liter i det nya bryggeriet. De ska nu kompletteras med ytterligare sju i samma storlek.

– Det handlar delvis om en produktionsökning och att mer öl ska gå på export. Men också om att vi vill låta vår öl ligga lite längre i tankarna, säger Falkeström.

Han konstaterar att deras öl har fått en bättre kvalitet efter att man börjat med centrifugering i stället för filtrering. Men samtidigt kräver den processen lite mer tid i jästanken.

– Det blir bättre om ölet får lagras lite längre efter en centrifugering.

Ett antal mindre jästankar ska också köpas in. Tanken med det är att kunna göra fler specialöl på sikt.

I planen finns också att brygga betydligt mer lageröl hos Oppigårds. Det nya bryggverket på 8000 liter ger möjlighet att dekoktionsmäska, vilket är bra för lageröl.

– Det kommer att bli en större satsning på lageröl och det ska bli spännande, säger Falkeström