Oppigårds laddar för att köra två bryggverk

Det har varit en hel del problem. Men nu rullar Oppigårds nya stora bryggverk på 8000 liter. För att klara produktionen på två bryggverk väntar nyanställningar.

Beernews har tidigare berättat om Oppigårds storsatsning på en helt ny bryggeribyggnad och dessutom ett bryggverk på 8000 liter.

Men steget från att ha fått bryggverket till att brygga öl har varit långt.

– Det har varit en lång resa och har varit stora förseningar, säger Oppigårds grundare Björn Falkeström.

Från början var planen att börja brygga på det nya bryggverket redan i höstas. Därefter flyttades den tänkta produktionsstarten till början av detta år. Men det är först under de senaste veckorna som det producerats öl regelbundet.

– Vi har gjort ett tiotal batcher nu, men allt är inte perfekt. Vi har lite för dåligt utbyte i lakningen och får inte riktigt ut 8000 liter. Men vi tror att det ska bli bättre snart, säger Falkeström.

Den nya buteljeringslinan har varit smidigare att få i drift, och sedan februari har ölet från det gamla bryggverket flyttat i en tank till buteljering i det nya brygghuset.

Det gamla bryggverket blir kvar även när allt funkar med det nya. Det ger en ledig kapacitet som kan ge utrymme för en del nya produkter från Oppigårds i framtiden.

– I dagsläget har vi inte personal till båda våra bryggverk men vi ska både nyanställa och göra en omorganisation, berättar Falkeström.

Kapacitetsökningen gör också att Oppigårds kan satsa mer på export, då med fokus i första hand på övriga Europa.

– Vi tackade nej till all export fram till för 18 månader sedan. Nu går en del på export och det kan bli mer. Men som det ser ut nu satsar vi på Europa i första hand. Där går det att få ut ölen på tre-fyra dagar, det blir helt andra tider om vi tittar på USA.

Sverige fortsätter förstås att vara huvudmarknaden för Oppigårds, men exporten ses också som ett kvitto på att man gör saker rätt.

– Det är stimulerande om det finns folk som vill köpa och dricka vår öl även i andra länder, säger Falkeström.