Omaka rekryterar ny bryggmästare

Nyhet

Michel Ahlin Wigardt från Stockholm Brewing Co ersätter Hedda Spendrup som bryggmästare på Omaka.

Spendrups dotterbolag Omaka har hunnit fylla fem år och det har blivit dags för bryggeriets hittills största förändring – bryggmästaren Hedda Spendrup tar nu en ny roll i företaget samtidigt som en ny bryggmästare rekryterats från grannbryggeriet. 

Att ta Omakas öl till nästa nivå är uppgiften för den nytillträdde bryggmästaren Michel Ahlin Wigardt som kommer direkt från Stockholm Brewing Co, där han arbetat som ansvarig bryggare sedan starten 2013. Tidigare bryggmästaren, Hedda Spendrups, blir kvar inom företaget men nu som kreativ ledare. 

– Det känns som en perfekt match för Omaka nu när Hedda kliver in i sin nya roll, och vi är övertygade om att Michel kommer bidra med både erfarenhet och nya perspektiv till vårt bryggteam, säger Andreaz Norén, vd för Omaka. 

Omaka är storleksmässigt inte jättemycket större än vad Michel Ahlin Wigardt är van vid, ändå innebär bryggeribytet stora förändringar.

– Utrustningsmässigt så är det en väldigt stor skillnad att komma in på ett bryggeri som varit planerat hur det ska se ut och fungera från dag ett, medan jag kommer från ett bryggeri som växt fram organiskt och förändrats i många steg. Sedan är det en större organisation med allt vad det innebär. Steg ett är väl att ”hitta kaffebryggaren” så att säga. Sedan ser jag fram emot att kunna komma med förbättringar i processen och att jobba med ölen på alla plan.

Michel Ahlin Wigardt tillträdde sin nya tjänst den 8 december efter en snabb rekryteringsprocess. 

– Jag har varit på Stockholm Brewing sedan starten, så det var dags att gå vidare och prova någonting nytt. Lägligt nog så kom Omaka ut med en jobbannons för en ny bryggmästare. Jag sökte och vi kom överens väldigt snabbt och hade samsyn inom i princip allt. Så det känns som en jättebra chans att få komma hit och jobba med det fantastiska bryggteamet som finns här, säger han. 

Omaka har gjort sig kända för att prata om smak före stil, när det kommer till sina öl. Är det något du kommer att fortsätta med?

–  Vi kommer att fortsätta med det där det är lämpligt. Sen kommer vi ha en hel del öl som absolut infinner sig i tydliga kategorier också. Så som jag har jobbat tidigare så har jag gjort mycket traditionella stilar, nya stilar och också sådant som inte går att foga in i någon kategori alls. Det kommer vi att fortsätta med. 

Som det ser ut i skrivande stund kommer Michels tjänst på Stockholm Brewing Co inte att ersättas, utan bryggarna Max Westman och Nadine Muntau kommer att dela på ansvaret. 


Ps. Du prenumererar väl på Beernews nyhetsbrev? Då får du veckans alla nyheter i mejlkorgen varje måndag. Signa upp dig HÄR.