Ölveteranen redo för sin egen ölpremiär

Jonas H Andersson har nu premiär för sitt eget ölvarumärke Archangel Beer. Foto: Ronny Karlsson.

Han fick sitt första öljobb för 35 år sedan. Men nu är det äntligen dags för Jonas H Andersson att lansera sitt eget ölvarumärke. Premiären sker i Uppsala på torsdag.

Det var redan 1984 som Andersson började att jobba med öl. Han fick anställning hos Pripps, som då hade verksamhet i Uppsala. Där jobbade han med att installera fatanläggningar, som på den tiden även innefattade tankar på 500 eller 1000 liter som placerades i restaurangernas källare.

– Jag skulle jobba där i fyra veckor, men blev kvar i tolv år, minns han.

Därefter blev det en tid på Coca Cola innan han var en av personerna bakom Slottskällans Bryggeris uppstart. 1998 var man i gång och det gjorde att Slottskällan tillhör pionjärerna när det gäller den nya vågen av svenska bryggerier.

– Det var Hasse Finells idé att starta bryggeri och jag hakade på. Sedan tog vi in Urban Nilsson som bland annat vunnit SM i hembryggning, säger Andersson.

Han minns hur det på den tiden krävdes en hel A4-pärm för ansökningarna till Skatteverket, och kontakterna på Systembolaget var mycket krångligare än i dag.

Bryggeriet tog fart, men för Jonas H Andersson tog det stopp 2002. På riktigt.

– Jag gick in i väggen rejält. Jag skulle gå ut med soporna och hittade inte hem, och jag kunde inte ta ut pengar ur en Bankomat. Jag var riktigt dålig och var sjukskriven i sju år, berättar han.

Att driva bryggeriet hade tagit i princip all tid som fanns, och kanske lite till.

– Vi hade gått ner till 80 timmar per vecka när det sade stopp, vi låg på 120 timmar ibland, det var helt absurt.

Till slut hittade han tillbaka och har hållit kontakten med öl. I tio år har han drivit ölsajten Pilsner.nu.

– Det var många som hörde av sig och ville ha öltips, så då började jag att skriva om det, säger han.

Genom åren har han varit intresserad av bryggningsprocessen, men mer av att designa öl än att fysiskt brygga. Så är det nu också när hans Archangel Beer har premiär. Det sker i samarbete med Danko Beer och med Alm Goes Nomad.

– Jag har känt Danko länge och lärde känna Per Erik när jag var med och hjälpte till en del när de. Startade Ångkvarn i Uppsala. Per Erik ville att vi skulle göra något tillsammans och tyckte att jag har bra idéer, säger Andersson.

De första två ölen har premiär under torsdagen på Domcraft i Uppsala, och det handlar då om två olika varianter av ett belgiskt öl.

– Vi har bryggt en dubbel blond, som är en gammal belgisk ölstil. Vi ville tänja lite på gränserna och det har vi gjort, säger Andersson, som också nämner att den andra varianten är gjord med kaffe i samma öl.

Någon större karriär som ölproducent tänker han sig dock inte, utan det här är mest en kul grej.

– Det är helt opretentiöst och det är så jag vill ha det. Men det kommer att bli fler samarbeten och fler öl. Både i Sverige och utomlands, säger han.