Flera höjdare bland nyheter på fredag

NYTT PÅ SYSTEMBOLAGET.

Suröl och lageröl är mest spännande bland nyheterna den här gången.

Surt i världsklass, men också ett par riktigt spännande lageröl. Septembers andra exklusiva ölsläpp på Systembolaget är spännande med flera höjdare.

Tilquin är riktigt duktiga på lambics även om de kanske inte får samma uppmärksamhet som till exempel Cantillon och 3 Fonteinen. Nu kommer ett öl man inte ska missa om man gillar suröl.

Det finns fler sura öl som smakar bra i det här släppet, men också två lageröl som brukar få bra betyg. Såväl Tipopils som Mahrs Ungespeundet håller riktigt bra klass.

Här är alla nyheterna på fredag

Tilquin Oude Gueuze á lÁncienne, 750 ml, 129,00 kr, 7,0 %, Lambic – gueueze

En favorit för mig och det smakar bra även den här gången. Rejält syrligt med gummitoner, läder, en lätt touch av gräs och en behaglig funkighet. Mycket god öl.

Ritterguts Gose, 500 ml, 39,90 kr, 4,7 %, Gose och lichtenhainer

Ett öl som ganska ofta hyllas och det är med rätta. I grunden ganska enkelt med en lätt syrlighet och behaglig med salt som ger en komplexitet. Friskt och gott på ett enkelt sätt.

Brekeriet Vild Chene, 375 ml, 69,00 kr, 9,5 %, Övrig syrlig öl

En riktigt snygg syra blandas med ganska tydliga trätoner från fatlagringen. Lätta brandytoner kan skönjas. God öl med väl dold alkohol.

LoverBeer Pruss Perdü, 375 ml, 89,00 kr, 5,4 %, Övrig syrlig öl

Något tunn med försiktiga pärontoner och en ganska anonym fatlagring. Inte på något sätt dåligt, men kanske lite för försiktig.

LoverBeer Beer Brugna, 375 ml, 99,00 kr, 7,0 %, Övrig syrlig öl

Här lyckas italienarna bättre med ett öl som ger ganska tydliga toner av plommon, och det gifter sig bra med den behagliga syran. Gott och ganska lättdrucket.

Omnipollo Elsa Acai Goji Blueberry Sour Smoothie, 330 mo, 66,00 kr, Övrig syrlig öl

En viss syra ligger i bakgrunden, men här handlar det mest av allt om frukt och bär, framför allt blåbär. Det blir faktiskt nästan lite smoothiekänsla över det hela och det smakar bra även om det kanske inte är ett öl som passar de mest traditionella öldrickarna.

Tipopils, 750 ml, 69,00 kr, 5,2 %, Pilsner – tysk stil

Ännu en ofta hyllat öl som hittat in på Systembolagets hyllor. Riktigt gott med en modern maltbas som dessutom får sällskap av en ren och ganska tydlig humlebeska. Mycket smaker och allt flyter samman på ett riktigt vackert sätt. Mycket gott.

Mahrs Ungespundet Kellerbier, 500 ml, 29,90 kr, 5,2 %, Zwickel, keller och landbier

Mahrs gör inte några lagerdrickare besvikna och det här håller hög klass. Ganska mycket handlar om en brödig och väldigt god maltbas men där finns också en viss beska och lite fruktiga toner. Mycket gott.

Baladin Birra Nazionale, 750 ml, 82,00 kr, 6,5 %, Belgisk Ljus Ale

En hel del gräs och hö dominerar i det här ölet, lätta parfymtoner och en del kryddor. Kanske lite för spretigt.

Södvik Supersäsong, 750 ml, 139,00 kr, 10,0 %, Saison

I år görs Södvik Säsong för tionde året, och då firar Skrubbe och gänget med en starkare jubileumsvariant på ölet. Fylligt och med en del parfym och gräs och alkoholen håller sig hyfsat i bakgrunden.

Remmarlöv x O/O Dobbelbock, 330 ml, 37,50 kr, 11,5 %, Dubbelbock

Jag hade förmånen att prova det här ölet från tank i somras, och redan då var det lovande. Nu dominerar förstås maltbasen med karamell, söta frukter och en del vanilj. En lätt nötighet kan förnimmas och ölet har en fyllig kropp och blir dessutom inte speciellt spretigt trots den höga alkoholhalten. Riktigt god och kanske värt att ställa undan några flaskor för lite lagring?

Beerbliotek x Whiplash Guerillas In Our Midst, 330 ml, 46,90 kr, 8,5 %, Imperial porter och stout

En hel del kakao möter dig först här, ganska sött med rostade toner, choklad och en del söta frukter. Gott om du gillar söta öl.

Gouden Carolus Imperial Dark, 750 ml, 125,00 kr, 11,0 %, Belgiska mörk ale

En hel del söta frukter vid första klunken, belgiska jästtoner, fikon och en ganska framträdande maltbas, alkoholen försvinner bland alla smaker och ölet har en fantastisk kropp. Mycket gott.

 

Öl som inte var med på provningen:

Brewski/Mikkeller NYC Second Base DIPA, 330 ml, 49,90 kr, 8,0 %, Imperial/Dubbel IPA

Dieu Du CIel Solstice d´Ete Framboise, 341 ml, 43,90 kr, 5,9 %, Övrig syrlig öl