Ölsvammels festivallista klar

Det är många som vill ha lite koll när dom går på ölfestival. Men ingen förbereder sig som Stefan ”Ölsvammel” Björnsbacka inför Stockholm Beer & Whisky Festival. Nu är hans öllista för festivalen klar.

– Jag vet inte hur många öl det är på listan, men listan är på 50 A4-sidor, säger han.

De första åren som Björnsbacka besökte festivalen fanns ett program som delades ut vid insläppet. Men så ett år var listan plötsligt borta.

– Jag ville ha koll och skriva upp lite vilka öl som var bra, det blev lite tomt utan den listan. Så jag sade att jag gör en själv till nästa år, berättar han.

Han är inte säker på om det var 2007 eller 2008 som han gjorde listan första gången. De första åren bara för sig själv, men därefter har den också publicerats på hans blogg Ölsvammel.

– Det visade sig att det var många som ville ha listan, jag trodde först att det bara var jag.

Eftersom Stockholm Beer är en stor festival, tar det rejält med tid att skapa listan.

– Jag har väl lagt ett par timmar om dagen de senaste veckorna. Kanske har det tagit 40-60 timmar att skapa den, berättar han.

Det blir en hel del kontakt med utställare för att få in all information till listan. Han konstaterar också att det aldrig går att göra en lista som innehåller alla festivalens öl. ”Problemet” för honom nu är att listan blivit så populär att han inte kan sluta göra den.

– Så kanske det är, men jag gör den faktiskt mest för min egen skull. Om jag inte ska till festivalen kommer det inte bli någon lista.

Med listan färdigställd väntar den roliga delen med festivalen. Nämligen att dricka ölen.

– Jag ser fram emot att besöka nybryggarmontern med nya svenska bryggerier. Belgoklubbens surisbar blir också spännande och det ska bli kul att se vad Tomas Danko har gjort hos Monks.

Här kan du se hela listan.