Ölscenen passerar ny drömgräns i USA

6000 bryggerier. Nu har den amerikanska ölscenen sprängt nästa drömgräns. Drygt 900 av bryggerierna finns i Kalifornien.

Det känns som att det inte var så länge sedan som USA passerade 5000 olika bryggerier. Men under 2017 har det varit över 6000 bryggerier som varit aktiva. En enorm utveckling i ett land som är föregångare för de flesta andra i ölvärlden.

– Hantverksbryggerierna fortsätter att bli fler, om än i en något långsammare takt. De drivs framåt av en passionerad yrkesgrupp som bidrar med utveckling och jobb över hela USA, säger Brewers Associations chefsanalytiker Bart Watson i ett pressmeddelande.

Allra mest har ölscenen utvecklats i Kalifornien. Där finns idag över 900 bryggerier. 92 procent av de 40 miljoner invånarna i Kalifornien har mindre än 1,6 mil till närmaste bryggeri.

De många bryggerierna bidrar förstås också till USA:S totala ekonomi. Craft beer-bryggerierna har i dag sammanlagt 456 373 heltidsanställda personer runt om i landet.

Även här är det Kalifornien som ligger i framkant. Statens bryggerier har idag 49 308 heltidsanställda och den totala skatt som betalas in ligger på hela 1,49 miljarder dollar.

Samtidigt ska man konstatera att tillväxten minskat en del under senare år, och dessutom är det fler bryggerier som stänger av olika anledningar. En hel del uppköp sker också, båda när öljättar köper mindre bryggerier, och när det sker uppköp inom craft beer-scenen.