Ölkranar ska ge Snälltåget ett lyft

Foto: Christoper Mathiasson på Hyllie Bryggeri är ansvarig för kraninstallationen

Det blir både öl och vin på fat när Snälltåget nu utrustar sina restaurangvagnar med fatanläggningar som en del i företagets hållbarhetsarbete.

På fredag väntar en historisk tågresa när passagerarna på Snälltåget mot Zell am See i Österrike blir de första i Sveriges järnvägshistoria att kunna promenera bort till restaurangvagnen och beställa en öl på fat.

 

Satsningen är ett samarbete mellan Snälltåget, dryckesföretaget Smak Sak som har helhetsansvar för dryckesserveringen ombord på tågen och Hyllie Bryggeri som installerar och sköter underhållet av ölkranarna. Det som kommer serveras är Skånsk lager från Hyllie.

 

– När vi kläckte den här idén för Snälltåget tillsammans med Smak Sak så kändes det som en för rolig satsning för att inte testa. Logistiken med tåg är lite annorlunda än vad vi är vana vid, men där är Snälltåget och Smak Sak experter – vi kan istället fokusera på fatanläggningarna och bistå med svensk hantverksöl av hög kvalitet. Vi är väldigt glada över att Snälltåget tror lika mycket på idén som vi gör, säger Erik Frithiof på Hyllie Bryggeri.

 

Snälltåget trafikerar Malmö, Stockholm, Jämtlandsfjällen och Berlin samt Österrikiska alperna under vintern. Den nya satsningen på fatöl ingår i Snälltågets ambition att bredda sitt mat- och dryckesutbud, men är också en viktig del i hållbarhetsarbetet.

 

– Det här är en satsning som ligger helt i linje med vår strävan att både öka miljömedvetenheten och erbjuda ett unikt utbud i våra restaurangvagnar. Vi har successivt ökat kvaliteten på matutbudet i ett par år och nu är det dags för drycken att hänga med. Med öl och vin på fat blir vi banbrytande och tar ytterligare steg i våra hållbarhetsmål, säger Marie Persson, ansvarig för mat och dryck på Snälltåget.

 

Målet är att utrusta samtliga Snälltågets restaurangvagnar med kranar för både öl och vin under våren, så att alla tåglinjer är uppgraderade till sommaren.