Vårens bussturer i ölets tecken

Foto: Jeff Flindt

Att köra bil och dricka öl rimmar som bekant illa. Att ta bussen går ju däremot utmärkt. Det har flera eventarrangörer inom ölsfären nu tagit fasta på och arrangerar bussresor till utvalda bryggerier.

Sedan 2022 har Glenn Pålsson och Jeff Flindt arrangerat resor med utgångspunkt i Helsingborg under namnet Craft Beer Bus Tours. Resorna har gått runt omkring i Skåne men också till Köpenhamn. Nästa färd går norrut längs västkusten med Göteborg som slutstation. På resorna som gör stopp på utvalda bryggerier får besökarna träffa bryggare och branschpersonligheter samtidigt som det blir visning och ölprovning. Stämningen brukar alltid vara på topp när bussen fylls av likasinnade med en gemensam kärlek till hantverksöl, enligt Glenn Pålsson.

 

– En stor behållning har något överraskande varit de fina veteranbussarna vi reser i. Både för deltagarna och för de vi passerar på vägarna. Det är uppenbarligen ett mycket uppskattat transportmedel, även om komforten inte är samma som i dagens moderna bussar så är det tydligt att annat väger tyngre. Men självklart är också paketeringen av hela upplevelsen huvudgrejen, att allt är förbetalt och klart. Så snart man klivit ombord är det bara att åka med och bli guidad och serverad dagen lång, säger han.

 

Det har dock inträffat att de kanske inte alltid helt pålitliga gamla bussarna inneburit en del huvudbry, eller åtminstone knipövningar. Exempelvis när motorn gick sönder på vägen hem från en annars väldigt lyckad resa till Köpenhamn och hemfärden blev allt annat än snabb.

 

– Vi rullade över landsgränsen i sakta mak fram till tullkontoret med 60 väldigt kissnödiga resenärer, säger Glenn Pålsson med ett skratt.

 

Även Stockholm har nu fått en researrangör i ölets tecken. Det är ingen mindre än Jan-Erik “Janko” Svensson som tillsammans med Jankopoddenkompanjonen Peter Axelsson, senare i mars styr upp sin första ölresa. Bussturen kommer då att gå via ett par sörmländska bryggerier, närmare bestämt Nils Oscar och Nyköping Brewing. Bussen kommer även att göra ett stopp vid Sörmlands museum där utställningen Bryggda berättelser, vilken Beernews har skrivit om tidigare, pågår.

 

Att arrangera ölresor är nytt för Jan-Erik Svensson, som under många år arrangerat ölresor på olika platser i världen.

 

– Den här gången är det en endagstripp med gott om tid. När man är utomlands vill man hinna med så mycket som det bara går under en begränsad tid, så då är det hetsprovning som gäller. Nu hinner vi prata med bryggarfolket och ge det den tid som man verkligen vill. Det är ju två fina bryggerier båda två. Nils Oscar som är en gammal veteran men som ständigt utvecklas och det nyare Nyköping Brewing med bryggargiganten Patrik Holmqvist. Han är en levande legend och alltid lika intressant att få språka med, säger Jan-Erik Svensson.

 

I annonsen beskrivs resan som Jankopodden ölresa No 1. Betyder det att det kommer fler resor i framtiden?

 

– Vi har pratat löst om en större tätort på västkusten som har varit het ett decennium eller så. Men inget är bestämt. Alla vägar leder som bekant till Göteborg.

 

• Jankopoddens ölresa 16 mars.
• Craft beer bus tour 29-30 mars.