Öljättens klassiker i grumlig version

Blue Moon lanseras nu som en hazy pale ale Foto: Pressbild.

Blue Moon är ett av få storsäljande öl från amerikanska jättar som inte är en lager. Nu tar man ut svängarna ännu mer med ölet.

Det är Molson Coors som står bakom ölet som faktiskt funnits med längre än det varit hajp runt andra öl än lageröl i USA.

Blue Moon bryggdes för första gången 1995 och har sedan blivit ett öl som säljer väldigt bra för att inte vara ett lageröl.

Genom åren har det gjorts en del specialvarianter av ölet, bland annat brukar det släppas en Harvest Moon under hösten. Genom åren har det också funnits mindre batcher av öl från Blue Moon med både choklad- och blåbärssmak.

Men nu satsar man stort på en nationell lansering och det är tydligt att även öljättarna anpassar sig efter de trender som craft beer skapat. Nu släpps nämligen Moon Haze, som är en hazy pale ale på 5,7 procent. Ölet ska distribueras över hela USA är det tänkt.

– Blue Moon tillhör pionjärerna inom craft beer och när kategorin utvecklas så anpassar vi oss för att konkurrera inom stilar som växer. Därför gör vi den här tolkningen av Blue Moon som blir vår första hazy pale ale någonsin, säger Joy Ghosh på Molson Coors.

Långt från alla skulle hålla med om att Blue Moon är craft beer. Molson Coors har aldrig ens varit nära att uppfylla de kriterier som satts upp av Brewers Association.

Men det är tydligt att det som händer på de mindre bryggerierna också ger inspiration till de största bryggerierna i landet.

Ölet ska i alla fall gå att känna igen för de som gillar Blue Moon, även om det är grumligt och rimligen också mer välhumlat. Det släpps på burk och finns tillgänglig i sexpack och tolvpack.