Oliver Twist tvingas spärra hälften av borden

Oliver Twist tvingas spärra av hälften av borden efter en inspektion från miljöförvaltningen. Foto: Privat

Stockholmskrogen Oliver Twist tvingas nu att spärra hälften av borden på sin uteservering för att inte riskera böter på 10 000 kronor i veckan.

Oliver Twist har sen förra sommaren haft plexiglas både mellan och över båsen för att undvika smittspridning. Hittills har det räckt, men nyligen påtalade tjänstemän vid en smittskyddskontroll att det inte räckte – anledningen var att Folkhälsomyndigheten i november ändrade i bestämmelserna för plexiglas. Det räcker inte längre med det längre utan det krävs en meter mellan sällskapen oavsett.

– Det är miljöförvaltningen som har i uppdrag kontrollera efterlevnaden och det ska den så klart göra, men sen handlar det om tolkningar av regeln som ändrades i november där det inte framgår om det gäller utomhus och om det gör det, varför? Det måste finnas evidens, säger Jugge Hasselqvist på Oliver Twist.

Jugge Hasselqvist.

När Oliver Twist fick beskedet den 9 april bestämde man sig för att överklaga beslutet och tog även kontakt med FHM för ett klargörande om bestämmelsen verkligen kan gälla utomhus och som i Oliver Twists fall där även ett tak finns som hindrar virus från att cirkulera mellan borden.

Oliver Twist fick tre veckor på sig att överklaga, men vid en ny inspektion den 17 april konstaterades åter att krogen bryter mot reglerna trots att Oliver Twist påpekar att man ännu inte fått något svar från FHM och därför heller inte överklagat det förra beslutet.

Denna gång får man även ett hot om vite på 10 000 kronor per vecka om situationen inte åtgärdas. Att tiden för överklagande inte gått ut och FHM inte svarat spelar ingen roll. Krogen tvingas spärra hälften av borden på uteserveringen.

– Så även om vi har en överklagan igång så kräver de vite. Och om vi förlorar så får vi det vitet retroaktivt – det kan ju bli hur mycket som helst, så nu har vi har spärrat av hälften av borden och förlorat tolv platser.

Men Jugge har inte gett upp för det. Tidigt i morse tog han kontakt med Stockholms finansborgarråd Anna König Jerlmyr och redan efter fem minuter fick han ett positivt besked om att man ska försöka hitta en lösning på problemet. Och räcker inte det så tänker han gå vidare.

– Vi kommer att fajtas hela vägen till Europadomstolen. Och Tegnell får gärna komma och peka hur smittan sprids.