Cider och mjöd ska ge pengar till Ukraina

Martin Jämtlid på Original Brands.

Importören Original Brands vill samla in pengar till Ukraina, så i morgon ordnar man ett event i Stockholm där alla intäkter går till välgörande ändamål.

Det är på Stigbergets Fot i morgon, torsdag, som Original Brands ska ha sitt event. Med sig har de mjöd och cider från sin ukrainska leverantör Berrylands.

– Som importör har vi alltid jobbat mycket österut och sedan några år tillbaka har vi haft Berrylands från Ukraina. Sen har jag sen många år tillbaka bra kontakt med Johan Thor på Stigbergets Fot och frågade honom om han hade lust att göra ett välgörenhetsevent, säger Martin Jämtlid på Original Brands.

Det ville Thor, så nu blir det event den 3 mars där Original Brands tar med sig allt de har hemma i lagret från Berrylands till Stigbergets Fot.

Intäkterna går oavkortat till organisationer som man säger bäst kan göra skillnad i Ukraina.

– Stigbergets Fot ställer upp och det du betalar för vad du dricker går till Ukraina.

Än så länge är det inte helt klart exakt vart pengarna ska gå.

– Vi försöker hitta den aktör vi bedömer kunna göra mest skillnad, är vi osäkra så blir det Röda Korsets hjälpprogram för Ukraina. Vi vill att bidraget går iväg så snabbt som möjligt

Han berättar också att han pratat med Berrylands grundare Vitalii Karvhya sen invasionen.

– Jag hade kontakt med honom för två dagar sen. Han berättade att de är i säkerhet och att de haft produktionen igång fram till för tre fyra dagar sen. Byn där Berryland finns ligger 60-70 kilometer väst om Kyiv.

– Han är i Ukraina fortfarande, men har inte berättat var.

De som tar sig till Stigbergets Fot kan förvänta sig mjöd, cider och melomel, en hybridmjöd jäst med fruktjuice.

– Det blir åtta till tio sorter. Det är inga söta mjöd eller cider utan torra och väldigt eleganta.

Sen på lördag sker ytterligare en insamling i Stockholm. Då handlar det om Oliver Twist.

– På lördag 5 mars skänker personalen all dricks till UNHCR, en summa som OT matchar och som dessutom Akelius Foundation sen dubblar, skriver man på sin Facebooksida.