Ölet viktigare för forna presidenter i USA

Oavsett utgången i valet så kan man konstatera att det funnits tidigare presidenter med mer cred vad gäller öl.

När världen mäktigaste land idag står inför valet mellan två kandidater så är det en sak som de är lika ointresserade av: att dricka alkohol.

Den sittande presidenten Donald Trump fördrar diet coke framför alkohol medan hans motståndare Joe Biden bara dricker alkoholfri öl. Anledningen är den samma hos båda, alkoholism i familjen har skrämt dem från drickande.

Men man behöver inte gå långt tillbaka för att hitta presidenter med en annan attityd. Förre presidenten Barack Obama inte bara tog sig en öl eller två, han var även hembryggare. 2013 köpte han in ett hembryggarkit tillsammans med sin näringspolitiska talesman, Sam Kass.

Samarbetet resulterade i House Honey Ale och House Honey Porter, som gjordes med honung producerad av statliga bin i Vita Husets trädgård. Den som vill kan själv se recepten här

Att en amerikansk president bryggde sitt eget öl i Vita Huset var en historisk händelse, det hade aldrig hänt tidigare. Och sett till 1900-talet var det inte ens alla som kunde, det var förbjudet att brygga sitt eget öl från förbudstiden ända fram till sena 1970-talet.

USA:s förste president, George Washington, behövde inte ta hänsyn till sånt och hade ett recept på ”Small beer” i sin militära anteckningsbok. Men han hade inget Vita Huset att brygga i eftersom det inte blev klart förrän efter hans tid som president. Bryggeriet Blue Point Brewing har senare testat att brygga enligt receptet och resultatet var en mörk öl med lätt smak på 3,6 procent.

Thomas Jefferson, den tredje president, bryggde inte själv under sin tid i Vita huset, däremot efteråt. Väl hemma i Charlottesville, Virginia, byggde han 1812 ett eget brygghus och engagerade sig ivrigt och vetenskapligt i den ädla konsten att brygga öl – låt vara med en slav till hjälp. Malten var köpt av grannen och humle inte så mycket längre därifrån och det dröjde inte länge innan grannarna ville ha hans alerecept.

Efter Jefferson kom James Madison, även han entusiastisk ölälskare. Han försökte skapa ett nationellt bryggeri och inrätta en ölminister för att skydda den amerikanska ölscenen från utländsk konkurrens.

Om Abraham Lincoln kan i alla fall sägas att han visste vikten av öl. I fri översättning sa han ”Jag tror på medborgarna. Med sanningen kan medborgarna möta nationens alla kriser. Det viktigaste är att ge dem alla fakta – och öl.”

Franklin D Roosevelt var väldigt viktig för ölets framtid i USA. Några månader efter att han tillträdde 1933 sa han orden ”Nu tror jag att det vore bra med en öl” och signerade en lag som tillät öl med en alkoholstyrka på 3,3 procent. Bara några månader senare gav han förbudslagarna dödsstöten när han hjälpte till med att få igenom det 21:a tillägget till USA:s konstitution som återigen gjorde det lagligt att dricka alkohol.

Men, som sagt, det var fortfarande inte lagligt att brygga öl hemma, utan det dröjde ända tills 1979 innan Jimmy Carter slutligen såg till att Obama faktiskt skulle kunna brygga sitt honungsöl i Vita huset.