Ölbojkott tar fart allt mer i Tyskland

Polska Tyskie riskerar att tappa försäljning i Tyskland efter att en uppmaning om bojkott fått stor uppmärksamhet. Foto: Pixabay.

Polska ölet Tyskie är populärt bland många, inte minst i Tyskland. Men nu vill allt fler bjokotta ölet efter att företaget bakom ölet stöttat omvalde polske premiärministern Andrej Duda.

Duda har uppmärksammats inte minst för sin väldigt negativa hållning när det gäller homosexuella. Nyligen omvaldes han i Polen och under ett av hans framträdanden före valet utsågs han till ”Årets Man” i Polen. Det arrangemanget skapades av kontroversiella tidskriften Gazeta Polska och en av huvudsponsorerna var Kompania Piwowarska, som står bakom öl som Tyskie, Lech och polska Zubr.

Nu har det sponsorskapet mötts av negativ kritik i framför allt Tyskland, efter att artisten Patricia Bateira gjort ett inlägg i sociala media som fått ett enormt genomslag. Där uppmanar hon till bojkott på grund av att bryggeriet stöttat Duda och flera tyska media har skrivit om inlägget och bojkotten.

– Det har varit en enorm respons och folk har varit ilskna och ledsna. De är villiga att ändra sina konsumtionsvanor och göra personliga uppoffringar för en värld med olika människor, säger Bateira till sajten Vice.

Kompania Piwowarska ägs av japanska Asahi och har 36 procent av marknaden i Polen. Framför allt ölet Tyskie har blivit populärt även i Tyskland, men nu återstår att se vad som händer. Bryggeriet själva menar att anklagelserna är felaktiga.

– Vi tror på att alla människor har samma värde och samma rättigheter oavsett ras, religion eller sexuell läggning, och vi är helt emot att exkludera människor, säger man i ett pressmeddelande.