Öl från belgiskt kloster återuppstår

Karel Stautemas and Master Brewer, Marc-Antoine Sochon (PRNewsfoto/Grimbergen) Foto: PRNewsfoto/Grimbergen

1798 brann klostret i Grimbergen när det anfölls av franska trupper. Då upphörde öltillverkningen och det som säljs under det namnet i dag är bryggt av ett dotterbolag till Carlsberg. Men nu ska det bli ändring på det.

Grimbergens klosteröl har bryggts kommersiellt med tillstånd från klostret i Grimbergen sedan 1958. Men i det återbyggda klostret har inget bryggts. Förrän nu.

Karel Stautemas är subprior på klostret och avslutar snart sina bryggningsstudier och han säger att öltillverkning är en viktig del av klosterlivet i Belgium och att alla på klostret var entusiastiska över att återuppta traditionen.

– Religion var huvudsaken, men bryggning var nödvändig på grund av att vattnet på medeltiden inte var drickbart och det var också ett betalningsmedel, fortsätter han.

Tanken är att driva ett mikrobryggeri på klostret och man vill kombinera den 900-åriga traditioner med nya tekniker och innovationer.

I samband med att att verksamheten nu öppnar släpps tre nya öl under namnet Grimbergen och enligt Marc-Antoine Sochon, bryggmästare från Carlsberg som övervakar den nya anläggningen, kommer en av dem att använda rökmalt i enlighet med traditionen från medeltiden.

Grimbergen är inget trappistkloster men kommer att följa reglerna för trappistöl, det vill säga att brygga innanför klostrets väggar, att vara ansvariga för produktionen själva och att intäkterna ska gå till klostrets underhåll och välgörenhet.

Man säger också att man ska använda lokala råvaror, bland annat humle och örter som odlas i klosterträdgården.

Läs mer på whbl.com.

Belgian abbey raises brewery from ashes after 200 years