Offerter har hjälpt Nääs att överleva

Gunnar Emanuelsson och de andra på Nääs Gårdsbryggeri får jobba hårt efter att bryggeriet vunnit ett par offerter på Systembolaget. Foto: Ronny Karlsson

Nääs Gårdsbryggeri har återigen vunnit ett par stora offerter på Systembolaget. Förra året fick de in sin Eko Ale. Nu kommer två till.

I september släpps Nääs Gårdsbryggeris Session IPA och Lager 57 på 340 respektive 64 systembolagsbutiker i landet. Något som förstås gläder grundaren Gunnar Emanuelsson.

– För oss är det relativt stora ordrar. Session-IPA:n kommer att få bra spridning över landet och det betyder en hel del, säger han.

– Att vinna offerter är det enda sättet för oss att överleva, speciellt som restaurangförsäljningen varit så liten under ett års tid.

Båda ölen är uppskalade varianter av befintliga folköl och speciellt session-IPA:n lär hamna nära originalet, då den är marginellt starkare än folkölen och ligger på 3,9 procent.

Gunnar Emanuelsson oroar sig inte över att hinna med att producera tillräckligt mycket. En viss vana har man sedan man förra året fick sin Eko Ale i det fasta sortimentet via en liknande offert.

Dessutom maxar man inte produktionskapaciteten än. 200 000 liter är det möjligt att brygga på Nääs och i år är målet 130 000 liter.

– Och vi har bryggt 30 000 flaskor av session-IPA:n och 20 000 liter av lagern som ligger på lager och väntar på beställning, säger Gunnar.

– Vi kommer att hinna med även om efterfrågan blir stor. Rent generellt minskar efterfrågan i övrigt nu när säsongen tar slut.

Pandemitiden har både varit bra och dålig. Restaurangförsäljningen dök och den egna puben och restaurangen har hållit stängt fram tills sommaren i år.

– Hade vi inte vunnit offerten i början av 2020 hade vi inte haft det så bra som vi har det nu. 2021 har varit ett bättre år än innan pandemin, säger Gunnar Emanuelsson.

Numera finns inte ölnestorn Lasse Schweitz kvar på bryggeriet. Han startade ett bryggeri Bredaryds Wärdshus 1993 och var med de första åren på Nääs. Nu har han gått i pension. Kvar på Nääs finns fyra heltidsanställda.

– Idag är det Jesper Meyer som brygger hos oss och är den som lyft bryggningen, avslutar Gunnar Emanuelsson.