Nytt spannmål ger öl som räddar vår miljö?

Kan en ny produkt som ersätter delar av kornet i öl både ge god öl och vara viktig för vår miljö? Ja kanske, nu är i alla fall det första ölet bryggt på Kernza.

Kernza beskrivs som ett slags vetegräs som odlats fram av det Kansasbaserade Land Institute. Fördelen med den nya produkten är att den är flerårig och det är en klar fördel ur flera miljöaspekter. Förutom att erosionen minskar, krävs mindre jobb på åkrarna vilket gör att jorden binder mer kol. Dessutom krävs mindre vatten eftersom det nya vetegräset utvecklar betydligt längre rötter, enligt sajten earth911.com.

Nu har världens första öl bryggts med Kernza som ingrediens. Det är Hopworks Urban Brewery som gjort ”Long Root Ale”, en pale ale där namnet syftar på de långa rötter som växer under varje planta.

Bryggeriets grundare och huvudbryggare Christian Ettinger beskriver smakerna från Kernza som kryddig, med lite grapefrukt och med en balanserad maltighet.

– Det adderar riktigt goda smaker till vår utsökta pale ale, säger Ettinger till earth911.com

Nu diskuterar Land Institute ett samarbete med ett ännu inte namngivet större bryggeri. Från institutet menas att om bara en liten del av lantbrukarna börjar odla Kernza kommer det ändå att ha en stor positiv effekt på miljön.

Läs hela artikeln här.