Miljövänligt spannmål ska ge öl i Sverige

Kernza är det fleråriga sädesslaget som kan ”laga” dålig jord och som värnar om miljön. Snart ska det också bryggas öl på det i Sverige.

Kernza är ett slags vetegräs som odlats fram i USA. Fördelen med den nya produkten är att den är flerårig och det är en klar fördel ur flera miljöaspekter. Förutom att erosionen minskar, krävs mindre jobb på åkrarna vilket gör att jorden binder mer kol. Dessutom krävs mindre vatten eftersom det nya vetegräset utvecklar betydligt längre rötter.

I Sverige har SLU odlat kernza i några år och nu ska det också göras öl på det.

– Jag har haft den ambitionen länge. Jag vill få i gång en diskussion om hållbarhet även på våra pubar, säger entreprenören Jonas Nilsson.

Han har länge varit engagerad i hållbarhetsfrågor och följt SLU:s arbete med kernza. Där har ambitionen varit att förädla vetegräset utifrån svenska förhållanden. Det pågår också ett arbete för att ta fram ett flerårigt korn, vilket förstås vore en ännu mer intressant gröda sett ur bryggarperspektiv.

– Det finns även kornvarianter som är perenna och det vore bättre för alla inblandade om en sådan satsning tog fart, säger Nilsson.

Han har haft kontakt med några lika bryggerier i södra Sverige om att brygga öl på kernza. Han är nämligen överens med SLU om att det ska bryggas öl av årets skörd.

– Jag vill börja att berätta den här storyn. Det jag behöver nu är någon som kan hjälpa till med mältning. Det har jag inte löst ännu, säger Nilsson.

Inledningsvis blir det en del av det fleråriga vetegräset som ersätter kornet i bryggningarna, men på sikt hoppas han att det ska gå att brygga öl enbart på skörden från perenna växter.