Nytt projekt ger mångfald på bryggerier

Garrett Oliver startar ett omfattande projekt för att skapa mer mångfald bland bryggare i USA. Foto: Ronny Karlsson.

Garrett Oliver är en av världens största ölprofiler. Nu startar han ett omfattande projekt för att skapa mer mångfald bland bryggare i USA.

Oliver har jobbat i 30 år i ölbranschen och har hela tiden varit Brooklyn Brewery trogen. Han har med egna ögon sett hur knapert det är med mångfalden vid bryggverken. Han säger att han under alla sina år inte sett en enda person med afroamerikansk bakgrund som sökt jobb hos Brooklyn.

– Jag skulle kunna sitta i den här stolen i 20 år till utan att se en afroamerikan söka bryggarjobb, och det betyder att något är fel, säger Oliver till sajten Good Beer Hunting.

Därför är han nu med och startar Michael Jackson Foundation for Brewing and Distilling, som ska jobba med att samla in pengar som sedan ska användas till stipendier för färgade personer som vill bli bryggare.

30 000 dollar flyttas över från en annan fond och man kommer också att ta emot bidrag från såväl privatpersoner som företag.

Dr. J. Nikol Jackson-Beckham, som jobbar med jämställdhetsfrågor på den amerikanska ölscenen vill att branschen, bland annat via det här projektet, tänker ett steg längre för att förändra branschen. Hon menar att det inte räcker med att konstatera att inga personer från de här grupperna söker de lediga jobben.

– Jag vill att vi ska sluta ha det som en ursäkt. Den naturliga följdfrågan är varför det är så, säger Jackson-Beckham.