Nytt öl ska ge pengar till utsatta barn

Som barn blev han misshandlad och illa behandlad av sin far. Nu ska Andres Furukawas nya öl samla in pengar till barn som genomgått samma saker.

Furukawa driver bryggeriet Macken och har tidigare samlat in pengar till olika ändamål. Men inget har legat honom lika varmt om hjärtat som detta.
I samband med lanseringen av ölet och insamlingen har Furukawa berättat om sin egen tuffa uppväxt. Han utsattes för fysisk misshandel och blev även psykiskt misshandlad av sin far.
– Jag berättar inte detta av självömkan, men jag vill inte att någon ska behöva utsättas för misshandel och andra saker. Jag vill engagera människor och få dom att få upp ögonen för de här frågorna, säger han.
Därför ska hans nya öl The Dude nu samla in pengar till organisationen Storasyster, som jobbar för att hjälpa barn som utsatts för misshandel eller sexuella övergrepp. En krona per flaska skänker han till organisationen och dessutom hoppas han på ett bidrag på 50 kronor från varje person som deltar i releasepartyt på Svea Bowlinghall i Stockholm på onsdag.
Föreningen Storasyster är partipolitiskt och religiöst obunden och bildades 2012 av Sanna Bergendahl. Man jobbar såväl förebyggande som stödjande och opinionsbildande. Föreningen har jourverksamhet via mail och chat och erbjuder dessutom rådgivning och samtalsgrupper.
Storasyster har i dag sju anställda och cirka 130 volontärer, och stöttas av bland annat Socialstyrelsen och Stockholms Läns Landsting.

På Facebook har Furukawa berättat om sitt engagemang och om insamlingen.

– Jag vill inte ha sympati eller gilla-klick på Facebook, jag hoppas på mänsklig empati och på riktig handling. Att hjälpa de här barnen att läka är att hjälpa oss själva också.
Ölet The Dude är en lager på 4,5 procent och som vanligt för Macken har ölet och namnet en koppling till vår populärkultur. Den är gången handlar det om filmen ”The Big Lebowski”.