Nytt fantombryggeri satsar på brittisk öl

Casual Brewing satsade på en best bitter som sin första öl. Och döma av förbrukningen på Haket på premiären var det ett bra val. Foto: Peter Lindh

Igår hade ett nytt fantombryggeri premiär. Och till skillnad från många andra satsar Casual Brewing inte på de hippaste ölen. Men det gick bra ändå. Två timmar tog för att tömma caskfatet med premiärölet på Haket i Göteborg.

Nej, att börja ett bryggeris existens med en best bitter torde inte höra till vanligheterna, men det gjorde Casual Brewing igår. Men Robert Vöks som är en av de sex grundarna tycker att han hänger på en trend.

– Vi älskar bitter, men vi känner också att det borde bli ett lyft nu när bland annat Oppigårds, Stigbergets och O/O släpper öl i stilen, säger han.

Robert Vöks smakar första batchen av sin egen best bitter på Haket. Och är rätt nöjd med mottagandet.

Premiärölet Casual Bitter är första ölen i en serie av tre britter, nästa öl blir en porter. Någon neipa tror han inte dyker upp i närtid.

– Men det är inte för att vi inte älskar den stilen utan för att det finns redan så många bryggerier i Göteborg som är duktiga på det.

Så det är Ocean snarare än Stigbergets och Dugges som Casual ska konkurrera med framöver.

– Ocean är en stor förebild. Jag beundrar de öl som de har bryggt och att de inte är så trendkänsliga, säger Vöks.

Casual Brewing består av sex personer, förutom Robert Vöks bland annat den här mannen: Fredrik Hussfelt.

Namnet Casual Brewing ska inte tolkas som att gänget bakom inte bryr sig utan snarare att de tar det lite som det kommer och inte gör sig någon brådska.

– Vi har andra jobb och de kommer i första hand, men vi vill ändå vara med på ett litet hörn av det unika som sker i Göteborg, säger Robert Vöks.

På frågan om det blir ett eget fysiskt bryggeri i framtiden är han försiktigt positiv.

– På sikt skulle vi väldigt gärna ha ett eget bryggeri, men vi har ingen brådska. Vi är jättenöjda med Spike. De har varit otroligt hjälpsamma.

– Kanske om två tre år, men vi ska ju hitta rätt lokal också.

Robert Vöks har varit med här på beernews.se förut, då som veckans hembryggare. Ett svar som han gav då har han fått ändra sig om.

– Jag svarade att jag var tveksam till att starta ett bryggeri, men nu är vi sex stycken som hjälps åt.