Nytt brygghus ger mer öl i Sälen

Bildspel

Bild 1 av 3

Chris Slawson, Sofia Bergkvist och Pelle Hoffman firade in det nya bryggeriet med cigarr.


 

Från 200 liter till 2000 liter. Sälens Fjällbryggeri är i gång med sitt nya bryggverk. Nu är planen att fyrdubbla produktionen på några år.

Sälens Fjällbryggeri har under flera år funnits på Systembolaget och dessutom haft en bryggeripub i Gustavs Grill & Bar. Men det lilla bryggverket på 200 liter har fått gå på högvarv och dessutom har en del av ölen fått bryggas hos andra.

Därför påbörjades ett nybygge i höstas där ett helt nytt brygghus skulle byggas. Nu står det klart och häromdagen bryggdes det öl för första gången.

– Det känns jäkligt bra att vara i gång. Det första bryggningen gick bra men det är lite småfix kvar, säger Sofia Bergkvist.

Hon jobbade tidigare på Rådanäs men brygger nu öl i Sälen tillsammans med Chris Slawson. Bakom bryggeriet står de båda delägarna Pelle Hoffman och Magnus Engström.

Det nya brygghuset och det nya bryggverket på 2000 liter skapar förstås helt nya förutsättningar för bryggeriet.

– Vi har inte haft kapacitet att möta den efterfrågan som funnits tidigare. Nu hoppas vi på att leverera öl till betydligt fler kunder, säger Bergkvist.

Dessutom ger volymökningen möjligheter att vara med och försöka vinna de offerter som finns på Systembolaget.

I fjol låg produktionen på cirka 40 000 liter. Det är en siffra som kommer att passeras med råge framöver.

– Under första året hoppas vi brygga mellan 80000 och 90000 liter öl. Och därefter siktar vi mot runt 150 000 liter, det är absolut inga problem att fixa med det här bryggverket, säger Bergkvist.

Sälens Fjällbryggeri säljer en hel del av sin öl på den lokala marknaden. Under vintern är det massor av skidturister som är potentiella kunder, men även under sommaren är det bra fart.

– Det är full rulle nu och hela sommaren, men det är en annan typ av turister nu. Det kan inte mäta sig med vintern, men runt Lindvallen är det bra fart, säger Bergkvist.