Nytt bryggeri ska få O/O att växa rejält

Bildspel

Bild 1 av 7

Olof Andersson och Olle Andersson räknar med att utöka produktionen rejält för O/O Brewing.

 

Nu är produktionen för O/O Brewing i gång i det nya bryggeriet. Målet är att tredubbla produktionen redan under nästa år.

Ni kan säkert historien om de båda kompisarna Olof Andersson och Olle Andersson. De träffades i unga år och har varit bästa vänner sedan dess. Redan när Olle började på Stigbergets Bryggeri för några år sedan var målet att ha ett eget bryggeri för O/O. Nu är man framme vid det målet.

– Det har nästan gått oförskämt bra med uppstarten och det känns förstås bra att vara i gång, säger Olle Andersson.

De två första ölen är bryggda och på onsdag är det premiär på de ölen på Haket i Göteborg. De första ölen är testbrygder som troligen inte kommer tillbaka i ordinarie produktion.

– Vi har gjort en american pale ale med så lite malt som det bara går, och en dubbel-IPA med så mycket malt som möjligt. Vi ville testa bryggverkt utifrån de specifikationer vi fått, säger Olle Andersson.

Flytten och installationen av ett helt nytt bryggverk har förstås krävt en hel del tid och det har gjort att ölproduktionen legat nere under en tid.

– Det första målet för oss nu är att brygga i kapp och få våra standardöl på plats igen. Några av ölen har ramlat ut från Systembolaget eftersom det blev ett uppehåll i produktionen, säger Olof Andersson.

Det nya bryggverket är designat för batcher på 2500 liter, men beroende på vilken öl som bryggs ska det gå att brygga uppemot 2900 liter per gång. En ny buteljeringsmaskin är på ingång och i väntan på den blir det fat som gäller.

Satsningen på eget bryggeri gör att produktionsmålen skruvas upp en hel del. 2016 bryggde O/O mellan 30000 och 35000 liter. I år nådde man ungefär samma volym innan det blev ett uppehåll i produktionen. Med allt på plats ska det bryggas betydligt mer öl under 2018.

– Vi har satt som mål att brygga 120 000 liter, men vi kommer nog att brygga mer än så, säger Olle Andersson.

En hel del av den ölen kommer att gå på export. Inledningsvis blir det de båda kompisarna som jobbar i bryggeriet, men en del timanställningar blir det troligen för att klara av produktionen.

Under en period kommer faktiskt O/O också att brygga öl åt Stigbergets Bryggeri. Detta för att Stigbergets ska kunna möta efterfrågan och hantera den flytt och expansion som väntar där.