Nynäshamn jubilerar och blickar framåt

I dag inleder Nynäshamns Ångbryggeri sitt 20-årsjubileum. Vd Tony Magnusson har varit med hela vägen. I början gick det nästan inte ens att få tag på råvaror.

Allt började egentligen med ett intresse för att dricka öl och inte att brygga öl. 1988 startades Hagges Bärsklubb av ett gäng killar som körde en ölprovning en gång i månaden. Konceptet utvecklades med tiden och det blev en del ölresor i Europa.

– Nånstans där föddes en tanke på att börja brygga öl, vi började med det 1994, minns Magnusson.

Man gick en kurs hos Svenska Hembryggareföreningen och blev till slut ganska bra på det hela.

Så bra att det till slut började komma tankar på ett bryggeri.

1997 blev planerna verklighet men för 20 år sedan var det mycket som var annorlunda jämfört med i dag.

– Det fanns nästan ingen utrustning och inga råvaror att få tag på. Vi fick titta mycket mot England och Tyskland för att få tag på grejer. Vi fick slåss för allt, säger Magnusson.

Även på Systembolaget såg det annorlunda ut på den tiden. På den tiden beställdes all öl över disk och ölutbudet var betydligt magrare än i dag.

– De var helt ointresserade av oss på den tiden, där har det hänt en del också.

Nynäshamnsgänget, där även huvudbryggaren Lasse Eriksson och driftchefen Christer Johansson varit med från början, satsade mest på restaurangkunder de första åren och verksamheten växte steg för steg.

2006 var det dags för en kort men viktig flytt.

– Vi flyttade 50 meter söderut då men fick bättre lokaler. Vi tog över en elstation och höll på med att riva ut allt i sex månader, säger Magnusson.

Där finns en pub som används vid bryggerivisningar och i samband med flytten satte också produktionen en helt annan fart.

– Vi ökade med 300 procent på 18 månader, det var en spännande tid.

I helgen väntar jubileumsfest i dagarna två med en hel del inbjudna gäster. Bland annat kommer representanter för de bryggerier som man bryggt öl tillsammans med genom åren.

I dag är Nynäshamns Ångbryggeri ett välmående bryggeri. I fjol bryggdes det cirka 800 000 liter öl och med nya tankar installerade kan det bli mer i år.

– Det finns utrymme för det. Vi skulle kunna nå en miljon liter, säger Magnusson.

Under hela resan har Stockholm varit det primära området för Nynäshamns Ångbryggeri. En del öl har sålts till Göteborg men i det stora hela är det området kring huvudstaden som man koncentrerat sig på.

– Vi ska försöka bredda oss framöver och nå ut lite bredare, säger Magnusson.

I takt med att produktionen växer blir det också svårare att få ytorna på bryggeriet att räcka till. Råvarulagret har flyttats ut till en annan lokal och det går snart inte att få in fler tankar i anslutning till bryggeriet. Men någon flytt lär det inte bli.

– Det är inte aktuellt, vi har satsat så mycket tid och pengar i den här byggnaden. Däremot kanske det kan bli ett produktionsbryggeri på en annan plats i framtiden, säger Magnusson.

Vi på Beernews säger grattis till de 20 åren!