Nylansering blir stort lyft för Svartberget

Bildspel

Bild 1 av 3

Philip Hafstad är mycket nöjd med den stora lanseringen på Systembolaget i juni.

Bryggpuben hålls stängd. Men trots det är det full fart för Svartbergets Fjällbryggeri i Åre. En lansering på Systembolaget kommer att dubbla produktionen.

Svartbergets Fjällbryggeri började som en bryggeripub mitt i en av skidbackarna i Åre. Där bryggdes det öl för den egna puben, men grundaren Philip Hafstad ville mer än så.

Sedan årsskiftet produceras det därför öl även i ett nytt brygghus i Duved numera. Där finns ett bryggverk på 2000 liter och de tre jästankarna i samma storlek ska bli fem under våren.

I samband med det anställdes också bryggaren Sebastian Tornéus.

– Sebastian har en gedigen erfarenhet som bryggare från Norge och en passion och noggrannhet för bryggning och ölet som är svårt att hitta, menar Hafstad.

Det nya bryggverket och förstärkningen i bryggeriet lär behövas. 1 juni är det nämligen dags för Svartbergets att ta plats i det fasta sortimentet med syrliga ölet Strawberry Hills Forever.

– Vi räknar med att det kommer att sälja mellan 50 000 och 70 000 liter under ett år, ölet ska finnas i 245 butiker. Vi trodde att vi skulle brygga runt 50 000 liter öl i år, nu ser det ut att bli 100 000, säger Hafstad.

Det blir alltså en hel del bryggning av syrlig jordgubbsöl framöver för Svartbergets Fjällbryggeri. Men det ser man fram emot, den stora beställningen från Systembolaget kommer precis rätt i tid när det nya bryggverket är i full gång.

– Det är en utmaning för att få till all logistik. Nu känns det bra att vi valde att växla upp.

Inte minst passar det bra när restaurangen i skidbacken hålls stängd sedan en tid tillbaka. Intäktsbortfallet från den verksamheten blir inte lika kännbart med det nya bryggverket och den stora lanseringen.