Nya samarbeten inför och under Söderbärke

Samarbeten brukar vara i fokus under SMÖF, ölfestivalen i Söderbärke som av många kallas för Sveriges mysigaste. I år kommer ett litauisk bryggeri på besök men som vanligt kommer det största fokuset ligga på svensk öl.

SMÖF arrangeras under sista helgen i oktober i den lilla dalaorten Söderbärke och brukar locka gäster både från hela Sverige och utanför landets gränser.

Att brygga live under festivalen har blivit en liten tradition. För två år sedan var Menno Oliver från De Molen på plats, och i fjol bryggdes öl av tyske Andreas Gänstaller. I år blir det bryggare från litauiska Sirvenos Bravoras som står vid det lilla bryggverket.

– Planen är att brygga en stenöl, ett gammaldags sätt att göra öl där man använde heta stenar eftersom det inte gick att elda under trätunnor, berättar festivalgeneralen Thomas Husing.

I början av september var en delegation från Söderbärke dessutom på besök hos de litauiska bryggarna för ännu ett samarbete. Det har varit tradition att använda pors från Söderbärke och sedan brygga öl på det hos ett utländskt bryggeri. Resultatet av det presenteras på festivalen.

Det kommer även att bli en föreläsning om litauisk öl. Den leds av norrmannen Lars Marius Garshol, som skrivit världens enda engelskspråkiga bok om litauisk öl.

Nu närmar sig den 13:e festivalen. Det gör att Thomas Husing och de andra i festivalgänget varit med om en hel del av den svenska ölrevolutionen de senaste 10-15 åren.

– Det har förändrats mycket i Sverige. De första åren körde vi svenskt tema bara vartannat år, eftersom det var svårt att förnya sig. Nu är det inga problem att få tag i ny svensk öl varje år, säger han.

Så här långt ligger biljettförsäljningen precis i fas med förra året, då lördagen var utsåld. Cirka 1300 av de 300 biljetterna till de två dagarna har sålts.

– Vi kommer att släppa in 150 personer färre på lördagen, det blev lite för trångt i fjol, berättar Husing.

Han räknar med att det i slutändan blir en välbesökt festival även i år.

– Jag tror det, vi har vår publik och den här festivalen känns lite annorlunda jämfört med många andra.