Nya regler – men inte så mycket förändras

Systembolaget behåller de flesta av sina regler för att undvika trängsel i sina butiker. Bilden är från butiken vid Backaplan i Göteborg dagen före midsommar, då Karin Olausson såg till att allt gick rätt till. Foto: Ronny Karlsson.

Kraven på max antal personer i butiker försvinner. Men Systembolaget behåller flera av sina pandemiregler och är beredda att införa kösystem och inslussning igen om det blir trångt i butikerna.

 

Från och med i dag tas maxantalet för besökare bort i svenska butiker. Det är ett led i att pandemirestriktionerna är på väg bort, och givetvis välkommet för alla butiksinnehavare.

Men fortfarande finns ett krav på att det inte ska bli trängsel.

– Vi kommer att bedöma från fall till fall. Om det blir trångt kommer vi att börja slussa in kunderna, men skyltarna om maxantal försvinner, säger Charlotte Näsström Morén, pressansvarig på Systembolaget.

Hon konstaterar att det är upp till varje butik att göra bedömningar, och att inte så jättemycket förändras då det fortfarande inte ska bli för trångt i butikerna.

– Vi har vissa butiker som bara kunnat ha fem besökare och andra har kunnat ha 30. Vi tar egentligen samma ansvar som tidigare.

Även inne i butikerna blir till exempel avståndsmarkeringarna vid kassorna kvar. Detta för att hjälpa kunderna att veta vad som är ett bra avstånd när man väntar på sin tur vid kassan.

Oftast är det i slutet av veckan som flest personer besöker Systembolaget, och när trycket ökar ska man stå beredda med att ha kundvärdar vid entrén.

– Då ska det fungera som det gjort innan den här förändringen. Dessutom tycker många av våra anställda att det är trevligt att komma ut i solen en stund, säger Näsström Morén.

Hon säger också att Systembolaget fått en bra respons på hur man har hanterat sina kunder under pandemin.

– Vi var snabba med att anamma nya regler och har fått bra respons på det arbete vi gjort under pandemin.