Nya ölrekord på Systembolaget

Systembolaget visar upp nya rekordsiffror när det gäller ölförsäljning. Foto: Systembolaget.

I fjol såldes det rekordmycket öl på Systembolaget. Men under årets första kvartal fortsatte svenskarna att köpa öl som aldrig förr.

 

I fjol köptes det 293,9 miljoner liter öl på Systembolaget och det var ett rejält rekord. Det tidigare rekordet från år 2019 låg på lite drygt 260 miljoner liter.

En stor anledning till rekordet i fjol är förstås att det blev mycket svårare att köpa sin alkohol utomlands och dessutom gick betydligt färre svenskar på barer eller restauranger. Då blev det naturligt för allt fler att i stället köpa hem alkohol från Systembolaget.

Under årets första tre månader fortsätter ökningen för ölen. 63,4 miljoner liter öl såldes det och det är 12,3 procent mer än motsvarande period i fjol. Då ska man komma ihåg att pandemin bara hade hunnit börja att påverka oss i mars i fjol, så nästa kvartalsredovisning blir intressant att följa.

Det fortsätter att vara svensk öl som dominerar när det gäller försäljningen. 50,8 miljoner liter svensk öl sålde Systembolaget under perioden januari till mars.

Allra mest ökar faktiskt spritförsäljningen under de tre första månaderna. Där noteras en säljökning på 21 procent jämfört med året innan.

Däremot fortsätter de alkoholfria dryckerna att tappa. Där såldes det 13,9 procent mindre jämfört med året innan.

Många svenska bryggerier har Systembolaget som sin enda säljkanal i pandemitider och är helt beroende av en bra försäljning där.

Nu återstår att se vilka restriktioner som finns kvar i samhället när sommaren kommer. Skulle restaurangerna få ha öppet längre, eller helt slippa restriktioner, är det möjligt att Systembolagets försäljning nått sin topp och faktiskt går ner igen. Men som det ser ut nu ska gällande restriktioner finnas kvar i alla fall under hela maj månad.