Amundsen letar efter orsak till burkexplosioner

Patrik Strandberg på Cask Sweden. Foto: Privat

Amundsen jobbar för fullt med att reda ut varför deras locken flyger av deras burkar på svenska systembolag och man tror att man vet orsaken nu.

Enligt Patrik Strandberg på Amundsens svenska distributör Cask Sweden handlar det antagligen om hop creep, eller sekundärjäsning orsakad av humlen från torrhumlingen, som gjort att burkarna exploderat.

– Vid nyår ändrade de sin torrhumlingsmetod och sen dess har de fått problem med hop creep. Nu har de gått tillbaka till det ursprungliga sättet att torrhumla medan de gör laboratorietester på ölen i lager, säger han.

– Den senaste, Apocalytic Thunder Juice, tillhör en batch på 24000 burkar med bäst före-datum 13 januari. Jag vet inte varför de har sålts, kanske har de legat på en butik som inte haft någon större omsättning eller så har de fyllt på hyllorna utan att flytta fram de som står längst bak. Det kan vara en av anledningarna, även om det inte ska hända ändå.

Totalt handlar det om 50000 öl. Innan Apocalyptic Thunder Juice hände det även med Amundsens Chuggernaut Hazy Session IPA, Breakfast Waffle Stout och Apocalypse Hazy Session. Och Patrik Strandberg kan inte garantera att det inte händer igen.

– Det vågar jag inte. De labbtestar nu och allt ska vara klart på onsdag och innan det är klart vore det att skjuta sig i foten att säga nåt, säger han.

Sverige är tillsammans med Storbritannien och hemlandet Norge Amundsens största marknader. Men Patrik Strandberg har inte hört att det hänt någon annanstans än i Sverige.

Och han betonar att Cask Sweden och Amundsen tar det hela på allvar.

– Vi tar det ytterst seriöst och har löpande kontakt med Systembolaget. Det var i överenskommelse med dem som vi säljstoppade och gick ut med information till konsumenterna om att de kan lämna in ölen och få pengarna tillbaka.