Nya öl varje vecka på Systembolaget

Lennart Agén på Systembolaget hoppas att färre öl vid varje nyhetssläpp ska minska köerna i butikerna. Foto: Montage.

Köbildning i samband med nyhetssläpp av öl får Systembolaget att agera. Från och med maj kommer det nyheter varje vecka, men färre öl lanseras vid varje tillfälle.

Systembolaget har fått agera en hel del efter det att corona-viruset slog till mot Sverige. Ett fåtal butiker har behövs hålla stängt några dagar på grund av personalbrist och det har handlat om ändrade öppettider för att personalen ska hinna med.

Nyligen satte man också upp nya riktlinjer för att förhindra köer i butikerna. Men köer har det varit när det släpps nya öl.

Därför väljer man nu att helt göra om upplägget för tillfälliga ölnyheter.

De öl som skulle ha släppts 24 april flyttas fram till 5 maj, 6 maj och 12 maj. Tanken med att släppa färre öl är att köerna ska minska eller försvinna i butikerna.

Efter 12 maj kommer det att släppas tillfälliga nyheter, TSE, varje tisdag. De öl som går under kategorin TSV/TST och som släppts i lite större mängd, kommer att dyka upp på hyllorna varannan onsdag. Betydligt fler datum att hålla reda på alltså, men också betydligt färre öl vid varje tillfälle.

De tillfälliga nyheterna kommer också att släppas i fler butiker är vanligt.

Nu återstår att se om detta kan minska de köer som uppstått den senaste tiden. För de ölnördar som köper de flesta nya ölen innebär detta istället fler besök i butik för att få tag på ölen.

Precis som tidigare är det stopp när det gäller beställning av öl från det tillfälliga sortimentet.

Dessa datum blir alltså aktuella för ölnyheter under maj:

Tisdag 5 maj

Onsdag 6 maj

Tisdag 12 maj

Tisdag 19 maj

Onsdag 20 maj

Tisdag 26 maj

Vilka öl som släpps när kan du ta reda på via Systembolagets hemsida några dagar i förväg.

För de lokala ölen gäller fortfarande att nyheter kommer ut på hyllorna en gång per månad.