Ny ölfest arrangeras fyra gånger om året

Stockholm ska få ännu en ölmässa. Dessutom vill arrangören Mark Stein genomföra den tre-fyra gånger varje år.

Stockholm Brewers Festival är namnet på tillställningen som sker på Orionteatern i Stockholm första helgen i juni.

– Vi vill skapa en festival som påminner om den amerikanska västkusten. Det ska handla mycket om rätt atmosfär, god öl och bra musik, säger Mark Stein.

Han har besökt och även jobbat på ölfestivaler i Seattle i nordvästra USA och det är därifrån som han hämtat inspiration.

– Vi hoppas på att locka fler än bara nördarna, även om vi vill erbjuda god öl.

Festivalen genomförs i tre olika pass och Orionteatern klarar cirka 400 besökare samtidigt. Planen är också att festivalen ska arrangeras tre eller fyra gånger varje år.

– Det ska vara en lite mindre festival med god stämning. Vi hoppas också att bryggarna ska göra lite fler specialöl om vi har festival flera gånger om året, säger Stein.

Vid den första festivalen blir det också en hembryggartävling. Tanken är att en del professionella bryggare ska bilda jury med personer från andra branscher. Vinnaren ska sedan få en chans att brygga ölet tillsammans med en professionell bryggare.

Festivalen hoppas på runt 15 svenska bryggerier, där det till största delen ska vara lokalt fokus på Stockholmsbryggerier. Även en del utländska gäster kommer att bjudas in till festivalen.