Ny lag ska stoppa glassen med alkohol

Nu ska lagen i luckan täppas till. Regeringen vill att alkoglass i fortsättningen bara får säljas hos Systembolaget.

Glassen påminner om öl i alkoholstyrka då den ofta ligger på runt fem procent. Men eftersom glassen inte varit en dryck har lagen inte stoppat butiker från att sälja den trots att alkoholhalten är över 3,5 pocent.

Vi har utrett detta och kommer nu att lägga ett förslag att det här ska vara omöjligt. Det ska vara samma regler som för annan alkohol, säger socialminister Annika Strandhäll till Sveriges Radio.

Glassen lanserades i Sverige för några år sedan, men den har inte varit så lätt att få tag på. Efter en hel del protester har nämligen de största livsmedelsbutikerna beslutat att de inte ska ha glassen i sitt sortiment.

Den ny lagen ska formuleras så att den även stoppar eventuella framtida alkoholsatsningar, som till exempel alkogodis. Enligt den svenska överenskommelsen med EU får inte varor med glassens alkoholhalt säljas utanför monopolet.

– Det här är produkter med hög alkoholhalt, som en starköl. Den riktar sig dessutom i färg och form till barn och unga och som nu kan säljas i dagligvaruhandeln. Det tror jag att många, inte minst föräldrar, tycker är dåligt, säger Annika Strandhäll.