Ny finsk lag stoppar distansförsäljning

Distansförsäljning av alkohol är på väg att stoppas i Finland. En ny lag är på väg att tas fram och redan under hösten kan paketen med alkohol stoppas.

Att beställa alkohol på nätet har blivit allt mer populärt under senare år. Men alla ser inte positivt på den typen av försäljning.

Finland gjorde om sina alkohollagar vid årsskiftet och tillåter bland annat gårdsförsäljning av öl och vin, om än med vissa restriktioner. Men nu verkar landet vara på väg att stoppa all distansförsäljning av alkohol.

De nya lagen som föreslår att sätta stopp för all handel med alkohol över 2,8 procent är på väg att ställas samman och den ska ut på remiss under hösten.

– Dels har Finland ett monopol, dels krävs det tillstånd för att sälja alkoholdrycker hos oss. Varken Alko eller någon annan får leverera sprit direkt hem till konsumenterna. De här lagparagraferna är i kraft även om någon från utlandet försöker sälja till Finland, säger regeringsrådet Ismo Tuominen vid Social- och hälsovårdsministeriet, till Huvudstadsbladet.

Men redan innan lagen finns färdig kan det bli stopp för leveranser av paket som innehåller alkohol. Det flaggar den finländska tullen för på sin hemsida och det har rört upp känslorna hos bland annat Samlingspartiet, som inte vill vara med om genomföra den nya lagen. Frågan har också skapat en spricka mellan regeringspartierna Samlingspartiet och Centern som tycker olika i den här frågan.

Anledningen till att frågan aktualiserats är att Högsta domstolen i somras dömde en estländsk spritleverantör för alkoholbrott, efter att ha sålt alkohol via nätet. Med den domen i ryggen drivs nu frågan om ett förbud.

– Våra rättsprinciper och grundlagen utgår ifrån att likadana fall ska behandlas på samma sätt. Nu har vi ett prejudikat där en person har sålt och levererat alkohol till kunder i Finland. Det är egalt om alkoholförsäljaren själv levererar flaskorna eller anlitar sin vän eller en kurirfirma för att transportera buteljerna. Alla fall där försäljaren ser till att kunden får sin leverans, ska dömas på samma sätt. Riksdagen har förutsatt att vi preciserar våra regler. För att skydda människors hälsa skriver vi ut att finsk lag i det här fallet väger tyngre än den fria rörligheten inom EU, säger Tuominen.