Nu ska Waza ta över sina egna kranar

Hanna Chammas på Waza säger att målet hela tiden varit att bara ha egna öl på kranarna.

Nu ska bryggpuben Waza i Stockholm satsa mer på sin egen öl. De kranar som tidigare gått till Galatea ska framöver bara ha egen öl.

När Waza startade för några år sen hjälpte Galatea till och det är anledningen till att öl från dem funnits på Wazas kranar. Men målet har hela tiden varit att bara ha egen öl.

– De kommer inte att försvinna helt, man hugger inte folk som hjälp en i ryggen, men vi siktar på att bara ha egna öl på tapparna, säger Hanna Chammas på Waza.

– Nu ska vi ha ett brett utbud och inte bara APA och IPA utan alla typer och också följa säsongen lite grand.

Utbytet kommer att ske succesivt, men redan nästa vecka tror Hanna att kunderna ska se skillnad när nya öl från det egna bryggeriet börjar rulla in.

Charles Cassino är den som ska hålla tapparna fyllda. Foto: Peter Lindh

Sen handlar det om att hinna med också. Charles Cassino får fullt upp vid bryggverket.

– Jag hoppas att jag ska hinna med, men vi har minskat volymerna som vi brygger och har börjat jobba med splitbatcher, säger han.

– Vi har skaffat jäskärl på 50 liter så att vi kan dela en batch på 170 liter i tre och sen variera jäststammar och torrhumling.

Det blir ett sätt att bredda sortimentet, men Charles menar att det finns fler fördelar.

– Vi kan vända på femöring och visa på styrkan i den småskaliga verksamheten. Vi kan fortbilda kunderna och visa på hur stor skillnad det blir med exempelvis två olika jäststorter i samma basöl.

Att ha tillgång till 16 i stället för åtta kranar innebär även att Waza kan ha fler fasta öl.

– Idag har vi tre öl som går mest hela tiden, nu kan vår engelska session-IPA ligga kvar och vår brown ale blir nog också kvar, säger Charles.

– Sen måste vi ha fyra fem amerikanska ipor också, men där blir det nytt hela tiden.