Nu har legenden gjort sin sista arbetsdag

En av USA:s viktigaste ölpersoner har gått i pension. Charlie Papazian tackades av från Brewers Association på sin 70-årsdag.

Beernews träffade Papazian för en längre intervju i höstas, och frågan är var amerikanska småbryggerier hade varit utan honom. 70-åringen var nämligen den som startade American Homebrewers Association, som i sin tur lett till att åtskilliga hembryggare tagit steget till att brygga professionellt. Papazian var också upphovsman till Great American Beer Festival, som i dag lockar över 60 000 amerikaner varje år.

Hembryggareföreningen startades 1978 och festivalen såg dagens ljus 1982. Då förstår ni att Papazian varit aktiv inom ölbranschen riktigt länge.

I förra veckan fyllde han 70 år och det var också dagen som han avtackades av Brewers Association, där han tidigare varit president och under senare år varit anställd.

– Med en vision och en passion för att lyckas, har Charlie gjort hembryggningen till en kultur som har öppnat dörrar för så många både personligt och professionellt, sade nuvarande president i Brewers Association, Bob Pease, i samband med avtackningen.

Även om den professionella karriären nu är över för Papazian, så kommer bryggningarna där hemma att fortsätta. Passionen för hembryggd öl är lika stark som alltid.

– Ska jag välja favoritöl så får det bli mina hembrygder. Jag kan inte få tag på färskare öl än de i alla fall, sade han i intervjun med Beernews i höstas.

I samband med avtackningen hade hans arbetskamrater också fixat med en hyllningsvideo som du kan se här.