Charlie är mannen bakom största festen

Bildspel

Bild 1 av 4

Det var efter en resa till Europa som Charlie Papazian fick idén att starta Great American Beer Festival.

 

Han började att hembrygga 1970 och var den som startade Great American Beer Festival. Nu ska han besöka festivalen för 37:e året, men snart ska faktiskt Charlie Papazian gå i pension.

Charlie Papazian är en riktig öl-legend och få har betytt lika mycket för ölets utveckling som han. När han tog initiativet till Great American Beer Festival såg den amerikanska ölscenen helt annorlunda ut.

– Det var ingen som hade en tanke på att starta en ölfestival, bryggerierna var konkurrenter och ville inte alls hjälpa varandra som i dag, säger han.

Hans egen ölresa startade redan 1970, då han som ung student började att brygga öl och bjöd sina studentkamrater.

– De första ölen var inte speciellt bra, men vänner och släktingar uppskattade det.

Under 70-talet började Charlie Papazian att arrangera hembryggarkurser. Dels för att lära andra att brygga öl, men också för att själv utvecklas som bryggare. Än i dag, 48 år senare, brygger han öl hemma och menar att det hela tiden finns saker att lära sig. Genom åren har det förstås dykt upp planer på att starta sitt eget bryggeri.

– Jag har verkligen tänkt igenom det, och kanske är det därför det aldrig blev av.

1978 startade Charlie Papazian American Homebrewers Association, och det var också det första steget mot Brewers Association, som har över 70 procent av USA:s cirka 6600 bryggerier som medlemmar.

1981 var Charlie Papazian för första gången i Europa, och det var en resa som lade grunden för alla de fantastiska ölfestivaler som genomförs i USA nuförtiden.

– Jag var bland annat i Leeds, där Great British Beer Festival då arrangerades. Det var varmt och arrangörerna kämpade med att hålla cask-ölen fräsch. En hel del öl var ganska dålig, men jag fascinerades av hela kulturen med cask-öl och hur britterna älskade det.

Besöket i Leeds fick Charlie Papzian att fundera på varför det inte fanns någon liknande festival i USA. Han pratade bland annat med Michael Jackson, en annan stor ölpionjär och Jackson undrade var man skulle få tag på öl till en sådan festival.

Men Charlie Papazian gav sig inte och i juni 1982 genomfördes den första Great American Beer Festival.

– Det var 30 bryggerier och totalt 40 öl. Vi hade 750 besökare och tyckte att det var fantastiskt, minns han.

På den tiden fanns det, utöver de stora jättarna, mest regionala bryggerier, och de enda fyra mikrobryggerierna som deltog var Sierra Nevada, River City, Anchor och Boulder Beer.

De två första åren hölls festivalen i Boulder, men därefter flyttade den till Denver.

På årets festival kommer det att vara hela 800 deltagande bryggerier och det kommer att erbjudas uppemot 4000 öl.

– Den utvecklingen kunde vi nog bara ha drömt om om vi hade druckit för mycket av vår hembryggda öl på den tiden, säger Papazian med ett skratt.

Det är givetvis många olika faktorer som bidragit till den enorma utvecklingen som skett med bryggerier i USA. Men en viktig del är uppstarten av Great American Beer Festival, som gav bryggerierna möjlighet att möta kollegor och att börja samarbeta bättre.

– Utvecklingen har bidragit till en väldig massa jobb, och många olika jobb. De stora bryggerierna tappar marknadsandelar och folk är beredda att betala någon dollar extra för att dricka god öl.

I dag står craft beer för cirka tolv procent av den totala volymen öl som säljs i USA. Charlie Papzian ser inte att det behöver stanna där.

– Varför skulle det inte kunna bli 25 procent, den enda skillnaden idag är om du startar i dag ska du inte ha ambitionen att sälja din öl över hela landet.

I fjol var det sista gången som Charlie Papazian var huvudansvarig för festivalen, och i år kommer han ”bara” att göra lite föreläsningar. I januari lämnar han sedan Brewers Association och går i pension.

Men bryggverket där hemma ska han fortsätta att använda, och Charlie Papazian lär dyka upp som besökare på Great American Beer Festival även i framtiden.

– Vi är nog inte så många som varit på alla 37 festivalerna, säger Papazian.

Genom alla åren har det förstås blivit en hel del öl att prova för Charlie Papazian. Men han vet var han hittar favoritölet.

– Ska jag välja så får det bli mina hembrygder. Jag kan inte få tag på färskare öl än de i alla fall.