Nu har Coppersmith’s fått upp ångan rejält

Den fick heta Steam Beer till slut och nu ska den få rejäl spridning bland landets systembolag.

Coppersmith’s The Steam Beer är ett öl med historia och idag skrivs ett nytt blad när det går in i Systembolagets fasta sortiment.

Vi har skrivit om The Steam Beer tidigare när Coppersmith’s kontaktades av det amerikanska bryggeriet Anchor. Anchor hade varumärkesskyddat Steam Beer och krävde att Västeråsbryggeriet skulle sluta att använda det i sitt ölnamn.

Det hela slutade med att Patent- och registreringsverket gav Coppersmith’s rätt och bryggeriet fick fortsätta använda namnet Coppersmith’s The Steam Beer.

Orsaken till att Petri Karhukorpi på Coppersmith’s valde namnet från början berodde mest på den första kunden.

– När de skulle bygga ett gammalt ångkraftverk från 1917 i Västerås till hotell de tog kontakt med mig och då avslöjade de att det skulle heta The Steam Hotel och då kom vi på att vi måste göra en steam beer till hotellet.

Och så blev det. Först såldes det bara exklusivt på The Steam Hotel, men senare har ölet även släppts i Systembolagets lokala och småskaliga sortimentet, det vill säga systembolagsbutikerna i Västerås med omnejd.

Fram tills nu då. För Systembolaget skickade ut en offert som passade Coppersmith’s The Steem Beer som hand i handske. ”En bärnstensfärgad, smakrik och fruktig lager i California common/steam beer-stil…” stod det i kraven.

Coppersmith’s vann offerten och kan därmed räkna med en rejäl försäljningsökning på ölet. 18000 liter på halvårsbasis räknar Systembolaget med i sin offert.

I dag släpps ölet på Systembolaget.