Steam Beer får leva vidare i Västerås

Coppersmith´s The Steam Beer kan leva vidare trots att amerikanska Anchor vill stoppa ölnamnet. Foto: Coppersmith´s.

Amerikanska bryggeriet Anchor har vunnit strider runt om i världen för sitt varumärke Steam Beer. Men i Västerås tog det stopp och nu lever Coppersmith’s The Steam Beer vidare.

 

Anchor har varit i kontakt med flera svenska bryggerier som haft namn som påmint om Steam Beer i sina ölnamn. I en del fall har man nått förlikning, men Coppersmith’s grundare Petri Karhukorpi stod på sig.

Nu visar det sig att han dessutom haft rätt. Patent- och registreringsverket ger nämligen Västeråsbryggeriet rätt att fortsätta använda namnet Coppersmith’s The Steam Beer.

Karhukorpi valde att registera två olika namn med Steam Beer och det visade sig vara smart.

– Jag var helt säker att Anchor skulle höra av sig och bestrida vår rätt till namnet The Steam Beer, därför hade jag det som ett lockbete för att få igång processen. Jag drog tillbaka namnet efter första kontakt med Anchor, men behöll det namnet som jag ville ha, nämligen Coppersmith’s The Steam Beer, säger han i ett pressmeddelande.

Ölet bryggdes först till hotellet Steam Hotel i Västerås, men ölet släpps också på Systembolaget. Nu lever det vidare och det räknade Karhukorpi med redan från början.

– Jag hade förväntat mig positivt besked från PRV, framförallt efter att ombuden till Anchor enligt min bedömning gjorde en miss och visade svaghetstecken i förhandlingen. Att vi nu äger namnet, kommer inte att påverka våra affärer tror jag. Det är dock stimulerande att försvara sig, och vinna mot jättar som Anchor och Absolut, som vi gjorde för några år sedan.

Anchor Brewing Company är ett av USA:s äldsta bryggerier, men sedan ett par år tillbaka ägs det av japanska storbryggeriet Sapporo.