Nu är Peter klar med film om öl i Göteborg

Peter Zackariasson är nu klar med filmen om ölscenen i Göteborg. Foto: Ronny Karlsson.

Vatten, malt och humle. Det är namnet på filmen som Peter Zackariasson gjort om ölscenen i Göteborg. Nu är målet att premiärvisa den på Göteborgs filmfestival.

 

En del finjusteringar återstår men i det stora hela är filmen på 44 minuter klar.

– Jag har jobbat med filmen i drygt ett år. Jag hade hoppats vara klar tidigare men det hände ju något i världen, säger Zackariasson och syftar förstås på coronavirusets härjningar.

Tio olika bryggerier finns med i filmen, men Zackariasson har också pratat med Systembolaget och en del ölbarer i Göteborgstrakten.

– Det har varit väldigt intressant och ett spännande arbete då det här är min första långa dokumentär. Jag har fått träffa en massa sköna människor som brinner för att göra öl.

En stor del av arbetet handlar om att klippa filmen och att göra den lagom lång. Där har Zachariasson fått välja bort en del bra material för att helheten ska bli så bra som möjligt.

– Jag vet inte hur många minuter jag hade filmat men jag hade 1,5 terabyte film när jag var klar. Det är brutalt mycket material.

Han ser på slutresultatet som något han är riktigt nöjd med, men konstaterar också att vissa detaljer kunde varit annorlunda.

– Det är en utmaning när jag ska sköta ljus och ljud samtidigt som jag också gör intervjuer. Jag har klippt bort scener som jag verkligen gillade men har också gjort val för att även en oinvigd publik ska kunna hänga med.

Musiken i filmen kommer från banden Wild Rover, Bullet och Transwagon, och dessutom har vännen Anders Braselius gjort musik till filmen. Nu är målet att kunna ha premiär för filmen på Göteborgs filmfestival i början av nästa år.

Peter Zachariasson säger att han lärt sig massor om ölscenen i Göteborg under sitt arbete.

– Jag hoppas att de som är med i filmen är nöjda och det har varit väldigt roligt för mig. När man sitter med alla klipp kan man göra precis vad som helst. Det är både skrämmande och underbart.