Nordiska samarbeten med alkoholfri öl

Magnus karperyd och Jessica Heinrich på Hop Notch kan tänka sig att satsa på egen alkoholfri öl framöver. Foto: Montage.

Big Drop satsar nordiskt med sina nya alkoholfria öl. Samarbetet i Sverige har gjorts med Hop Notch.

Det är en serie med fyra öl som nu lanserats, där brittiska Big Drop tagit fram alkoholfria öl med fyra nordiska bryggerier. Hop Notch på Rindö utanför Stockholm har varit den svenska samarbetspartnern.

– Vi ligger nära hamnen här på Rindö och har pratat om att ta fram folköl och alkoholfri öl. Vi träffade Big Drop på Stockholm Beer 2019 och då sade vi att vi skulle göra något tillsammans, berättar Jessica Heidrich.

I coronatider gick det inte att samarbete fysiskt men recept och provbrygder har skickats fram och tillbaka för att landa rätt med ölet. Till slut landade man i ölet Fläderlätt som är en alkoholfri IPA med fläder.

– Även brittiska öldomaren Melissa Cole har varit inblandad i processen. Jag har lärt mig väldigt mycket genom att prata med killarna på Big Drop, säger Heidrich.

Ölet lanserades tidigare i veckan på de brittiska öarna och det ska även komma till Sverige lite längre fram. För Jessica Heidrich har intresset till att göra egen alkoholfri öl fått sig en rejäl skjuts framåt.

– Just nu har vi inte plats, vi behöver fler tankar om vi ska göra alkoholfri öl. Det kan bli så. Jag har koll på krogen och på Systembolaget men ska vi satsa på alkoholfritt behöver vi läsa in oss på hur det även fungerar med dagligvaruhandeln, säger hon.

Här är de fyra öl som Big Drop gjort med nordiska bryggerier.

Big Drop & Einstök (island): “Arctic Beach”, stout med kokosnöt.

Big Drop & Hop Notch (Sverige): ”Fläderlätt, IPA med fläder

Big Drop & Fat Lizard (Finland): “Rye´d Said Fred”, råg-IPA med enbär

Big Drop & Amundsen (Norge): ”Rush Rider”, Peach Melba Pastry-suris.