Nils Oscar släpper två öl med Iron Maiden

Nils Oscar ska släppa två öl med Iron Maiden, ett av världens mest kända hårdrockband.

När Andrés Furukawa var tolv och spelade luftgitarr till tonerna av Iron Maiden hade han aldrig kunnat gissa att han skulle göra deras öl några decennier senare.

– Jag är extremt lyckligt över att få brygga deras öl. För många metalfans är Iron Maiden ett måste, så det är en stor ära för mig, säger han.

Men det är inte Iron Maidens första öl. Bandet har en strategi där de samarbetar med olika bryggerier världen över. Och Nils Oscar blev deras val i norra Europa.

– De ville ha en lager och Nils Oscar är känt för att göra bra lager.

Det skulle vara en öl som fungerar för alla, men utöver det har Andrés fått ganska fria händer att ta fram en ”svensk” lager.

– Vad nu det betyder. Idag är det många som kör humledrivna öl, men de ville ha något neutralare. Ölet ska kunna drickas på konserter och inte bara av ölnördar, berättar Andrés.

– Och det var viktigt att det inte blev pretentiöst, så ingen pastry stout med cacaobönor eller nåt.

Ölet som han tagit fram får namnet Trooper, ett namn som bandet använt tidigare, men Andrés säger att det är mer att betrakta som ett varumärke än en definition av ölet.

Så Nils Oscars Trooper har bara namnet gemensamt med de som bryggts i exempelvis England och Brasilien.

Det andra ölet har Andrés fått döpa själv. Han valde namnet på Iron Maidens första singel: Running Free.

– Jag är väldigt stolt över den. Det är Iron Maidens första alkoholfria öl. Jag föreslog namnet och de sa ja, ”really” svarade jag förvånat, ”yeah” svarade de.

Running Free är en torrhumlad ljus lager som kommer att lanseras i över 200 Coopbutiker i april.

Samarbetet med Iron Maiden har dragit ut på tiden. Det började redan för två år sen när bandet skulle spela i Göteborg. Men med pandemin rann konserten ut i sanden och ölet följde med den. Under tiden som gått har Andrés lärt känna Bruce Dickinson, som är den i bandet som driver ölsatsningen.

– Han är en ölnörd och står bakom alla deras öl. Jag fick brygga tre fyra testbatcher av Trooper och skicka till honom för test och feedback innan ölet till slut stämde med hans vision.

I sommar blir äntligen Iron Maidens konsert i Göteborg också av, men Trooper lanseras tidigare än så.

– Bishops Arms kommer att ha den exklusivt på fat i en månad i april, men den släpps även i beställningssortimentet på Systembolaget då.