Niklas hembryggd gjorde succé på tävlingen

Niklas Wikman, hembryggare. Foto: Privatbild

Det har gått bra för veckans hembryggare  Niklas Wikman. Bara ett år efter han började bryggde han vinnarölen på nya tävlingen Göteborg Open.

Namn: Niklas Wikman aka Wilhelmsro Bryggeri

Ort: Stenhamra, Ekerö, Stockholm

Ålder: 48 år

Hembryggare sedan: Maj 2020

Varför började du som hembryggare och hur började det?

– Jag har sneglat på hembryggning ett par år och även gjort en bryggning med vänner tidigare. Min fetisch för prylar har dock gjort att det känts dyrt. Nu när pandemin kom och jag fick mer tid hemma så upptäckte jag att man inte måste köpa all utrustning med texten ”Made in Germany” vilket sänkte kostnaden rejält.

– Pandemin slog väldigt hårt då jag jobbar i upplevelseindustrin och barnen har blivit större så en ny hobby passade ganska bra in. Jag beställde ett rejält startpaket med en Grainfather G30 och googlade fram ett klonrecept på min favorit öl Saison d’Erpe-Mere och satte igång.

Hur mycket tid lägger du på hembryggning varje vecka? Hur hittar du tiden?

– Det blev en hel del timmar första tiden, nu kanske jag lägger två tre timmar i veckan plus bryggdagar en gång per månad som nog tar 6-8 timmar med allt diskande. Pandemin har frigjort en hel del pendlingstid, vågar nog inte säga hur mycket, men allt går så klart inte till bryggningen.

– Mesta tiden gick nog innan jag köpte utrustningen i att läsa på om hela processen och förstå vad man behöver.

Beskriv vad det svåraste enligt dig är med att brygga öl hemma?

– Det finns ju väldigt mycket information att hitta på nätet, men det finns vissa luckor och en del motstridig information som nog mycket beror på den utveckling som skett senaste fem åren.

Vilket av dina öl är det bästa du bryggt? Vad gör det så bra?

– Min personliga favorit är ett öl jag kallar Wicked Secret som är en fruktig IPA med uteslutande australiensisk humle, men efter att ha kammat hem ”Best in show” på Göteborg Open med 50 poäng och omdömet ”Den bästa ESB vi druckit” så kanske jag även bör lyfta min ”Bitter Sweet Symphony”.

– Känns fortfarande lite overkligt att få den typen av lovord på ett egenkomponerat recept bryggt mindre än ett år efter att jag började.

Vilket öl i världen skulle du helst vilja kunna brygga lika bra som originalet?

– Saison d’Erpe-Mere från Brewery De Glazen Toren helt klart. Det blir faktiskt ett nytt försök på den nu i helgen när jag har lite mer erfarenhet.

Har du eller har du haft några planer på att starta ett kommersiellt bryggeri? 

– Nej, inte något eget. Sen skulle det så klart vara kul att få gästbrygga någonstans, det lockar ju speciellt nu när jag lyckats bra med några egna recept.

Ditt bästa tips till andra hembryggare?

– För nybörjaren skulle jag säga att det är att besöka någon som bryggt ett tag innan man köper grejer snarare än att börja med att köpa enklare utrustning.

– Sen när man kommit igång så är mitt tips att våga experimentera med egna recept. Det finns så fantastiskt utbud av råvaror och appar som Brewfather, Beersmith eller Grainfather gör det enkelt.

Berätta om ditt värsta misstag/olycka som bryggare?

– Peppar peppar så är jag fortsatt så noga som nybörjare så att jag inte gjort några stora misstag. Jag har missat att ha i Candi Syrup en gång, men den värmde jag upp å hällde ner i jäsningen med lyckat resultat.

Ljust eller mörk: Ljust

Kastrull eller bryggverk: Bryggverk

Flaska eller fat: Flaska efter fat

Pub eller hemma: Hemma

Session eller imperial: Session

Surt eller beskt: Beskt

Reinheitsgebot eller Omnipollo: Reinheitsgebot